САЛЕЋУ ИХ ТУРИСТИ И УЖИВАЈУ У ПОГЛЕДУ: Кинески полицајци атракција престонице

С. Б. Милошевић

22. 09. 2019. у 13:08

САЛЕЋУ ИХ ТУРИСТИ И УЖИВАЈУ У ПОГЛЕДУ: Кинески полицајци атракција престонице

Фото Н. Фифић / Ирена Јовановић, Ђин Јао, Ченг Пеијанг и Зоран Јовановић

Репортери "Новости" у заједничкој патроли са нашим чуварима реда и онима из најмногољудније земље света. "Гостујући" не примењују сва овлашћења Срећни када их сретну "њихови" на улици

НИ хао! Добар дан! Овако, на свом матерњем и течном српском, туристе на Калемегдану отпоздравља Су Ванг (38), полицијски службеник из Кине. Један је од шесторице кинеских полицајаца који од прошле недеље патролирају центром престонице заједно са српским полицајцима. Са удруженим патролама, прошетала је београдским улицама и екипа "Новости".

Прочитајте још:МУП: Кинеске патроле немају полицијска овлашћења

Иако "гостујући" плавци у Србији неће примењивати полицијска овлашћења, нити су опремљени средствима принуде, за тили час су постали прави хит у Београду. Док шетају дуж Кнез Михаилове улице и Калемегдана, не направе ни десет корака да им неко не приђе. Су Ванга затичемо са колегама Феи Ху Баијем (33), Иваном Вукојевићем и Владимиром Милошевићем. Сви, окружени кинеским туристима.

- Када нас наши сународници угледају, прво застану у чуду. Загледају нас. Онда се насмеју, приђу нам и почну да се распитују зашто смо овде. Не знају да овакве заједничке патроле нису реткост и да смо овде да олакшамо комуникацију између њих и српске полиције. Наше присуство им помаже да се осећају безбедније. Они су пресрећни кад нас виде и сви желе да се фотографишу са нама - говори Су Ванг који већ 13 година ради као полицајац, на истрагама злочина.

Прочитајте још: Кинески полицајци помажу туристима

На питање да ли му је сада ово патролирање досадно, одговара: "Како да ми досади ово" и показује руком на поглед који пуца са тврђаве на Саву, Дунав и Нови Београд.

Прилику да учествују у овим патролама и посете Србију, добили су најбољи, они који течно говоре енглески.


Кинески туристи нису крили одушевљење када су срели сународнике на Калемегдану

- У Србији је толико туриста из наше земље, захваљујући безвизном режиму и дугогодишњем пријатељству двеју држава - истиче Феи Ху Баи. - Поносни смо што смо данас овде. Наше српске колеге су прави професионалци, а из разговора смо схватили да међу пословима нема пуно разлике овде и код нас. Једно што ми у Пекингу не носимо пиштоље и пендреке, као они. А кад се нешто догоди, покушавамо да контролишемо ситуацију и одмах зовемо специјалне јединице.

Осим кинеских, ове полицајце просто "салећу" и туристи из других земаља, али и Београђани. Сви желе да се фотографишу са њима, питају их зашто су ту.

- Нисам знао да толико Срба говори кинески. Сви нас поздрављају са "Ни хао" - одушевљено говори Ђин Јао (37), док шета дуж пешачке зоне са колегом Ченг Пеијангом (29) и нашим полицајцима Зораном и Иреном Јовановић. - Људи су овде љубазни, гостољубиви и то ми је највећи утисак. Немали број ваших људи нам је пришао и на течном кинеском нас питао зашто смо овде. То ми је било фасцинантно. Посао се не разликује много и схватио сам да сваки град има исте проблеме. Прија ми кад видим колико су моји сународници поносни када угледају своје полицајце у униформама које носимо у Кини.

Осим Калемегдана и Кнез Михаилове, заједничке патроле су и на аеродрому "Никола Тесла" и у Блоку 70.

- Кинеских туриста има свуда, а ми некада не можемо да се споразумемо лако због језика. Ово је одлична замисао и заиста су нам од помоћи. Идеја је била да дођу у овом периоду пошто се сада у Кини прославља Дан републике и тада највећи број Кинеза иде на одмор. А многи од њих ће доћи управо у Србију - појашњава нам наш полицајац Зоран Јовановић.

Одушевљени су кинески "плавци" нашом храном, специјалитетима. Кажу да их колеге за време паузе увек одведу да пробају нешто ново - бурек или ћевапе. Кажу нам, на "чистом" српском, да су им се од посластица највише допали лења пита и сутлијаш.

И У РЕГИОНУ И ДЕЛУ ЕУ

БЕОГРАДОМ, Новим Садом и Смедеревом, све до 14. октобра, са нашим полицајцима патролираће и кинеске колеге, како би им помогли у разговору са туристима из ове земље, али и са онима који бораве у Србији у комуникацији са нашим државним органима. На улицама су сваког дана од 12 до 20 сати. Кинески полицајци учествују у оваквим заједничким патролама и у другим земљама региона, али и у неким у ЕУ.

ОДУШЕВЉЕНИ ГРЦИ, АУСТРИЈАНЦИ...

- НИ корак не можемо да направимо да нас неко не пресретне - каже Ирена Јовановић, припадница МУП Србије. - Пре неколико тренутака смо разговарали са полицајцима из Грчке, који су овде дошли као туристи. Распитивали су се о заједничким патролама и како све функционише. У суботу смо сличан сусрет имали и са словеначким и аустријским колегама. Сви су одушевљени оваквом сарадњом.
Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (10)

Rade Bg

22.09.2019. 14:20

Vrlo lepo i primerno. Bezbednost svih nas je na 1 mestu. Bez obzira na naciju i veroispovest.

Nuclear Vlasta

22.09.2019. 15:06

Баш лепо, али... у односу на наше полицајце, кинески изгледају као господа у својим униформама а такође и држањем. Дали треба да се замислимо због тога ?!

Ka-Min

22.09.2019. 15:09

Kako neće građani biti oduševljeni izgledom kineskih policajaca kada izgledaju kao slika u odnosu na uniforme naših koji u odnosu na kineze izgledaju kao smećari.Mene podsećaju na uniformu milicije iz sedamdesetih godina SFRJ. Policajci Srbije sa ovom uniformom su ruglo i srammota države.

Петар

22.09.2019. 15:31

Пааа, ја ово видим као доказ са киме хоћемо. Са онима који нам отимају, сигурно нећемо. Чудно им је, зар не? Мени није. Браво за наше.

Bole

22.09.2019. 20:09

Slobodan Milošević je davno znao sa kim treba da pravi prijateljstva. Imati Kinu za saveznika je sigurnija Budućnost. Jos samo da sklopimo savez sa Bogom i onda smo kompletni.