Паркинг на плацу код СМИП

С. Б. МИЛОШЕВИЋ

19. 09. 2019. у 14:00

Паркинг на плацу код СМИП

Плац за паркинг припада Републици

Град одустао од грандиозног пројекта изградње. Петровић: Радови би били скупи, улица затворена на 2,5 година, a гужве огромне

ОД пројекта градње подземне гараже испод Улице кнеза Милоша, градски челници су званично одустали - потврдио је у среду за "Новости" секретар за инвестиције Лука Петровић. Уместо тога, одлучено је да се улица обнови на лето следеће године, а да се подземна гаража сагради на земљишту које припада Републици, на углу Бирчанинове и Кнеза Милоша, поред Министарства иностраних послова.

Од идеје да Улица кнеза Милоша личи на Авенију Пасео де Грасија која се налази у Барселони, и да подземна гаража буде саграђена испод улице, град је дефинитивно одустао.

- Осим чињенице да би радови били веома скупи, већи проблем било би то што би улица због градње гараже морала да се затвори на две и по године - прича Петровић за "Новости". - Гужве у престоници биле би огромне, пошто је то једна од главних саобраћајница. Зато смо једно време разматрали идеју да се гаража гради испод половине улице, док би друга била у функцији, па онда обрнуто. На крају смо дефинитивно од тога одустали.

Лука Петровић


Према речима Петровића, сада је идеја да се гаража изгради на плацу испод Министарства спољних послова, који је празан и налази се у власништву Републике. Она ће бити чак и већа од ове која је планирана испод улице и која је требало да има 427 паркинг-места. Сад само остаје да са Републиком испреговарамо пренос власништва.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Кнеза Милоша са шест трака и мега подземном гаражом!


Према Петровићевим речима, пројекат обнове улице остаје исти. Саобраћајница би требало да има по три траке у оба смера и разделно острво у средини. Тротоари ће бити проширени, а дрворед очуван.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - ПЕШАЧКЕ ЗОНЕ У ЦЕНТРУ ПРЕСТОНИЦЕ: Паркинг само локалним станарима, сензор "чита" таблице

- Реконструкција неће почети пре маја или јуна, а требало би да буде завршена за шест до седам месеци, пошто је улица дуга мање од клометра. И када се буде радила, за саобраћај ће бити проходна по једна трака у смеру. Сад пројектанту остаје да измени пројекат. Оно што је сигурно јесте да је ово решење јефтиније, али и да грађани неће трпети много - наводи саговорник "Новости".


ИМАЛИ И ДОЗВОЛУ

ЗА подземну гаражу испод Улице кнеза Милоша, према првобитном пројекту, већ је добијена грађевинска дозвола. Најављивано је да ће радови почети прошле године, а онда је речено да ће почети ове, на јесен, али и да ће се прво радити само тротоари.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

Aleksandar

06.10.2019. 14:38

Hvala Bogu da su odustali. Oni nisu u stanju jedan obican trg da srede kako treba, vec vise od godinu dana rade a sad i doradjuju Trg republike, doradjivali su i Slaviju, a kamoli da prave tako grandiozne projekte kakav je ovaj. Da su krenuli u ovo, ne bi ulica bila zatvorena dve i po godine, vec pet. Hvala Bogu pa su se opametili. Jos samo da odustanu od zicare, jarbola od 80 metara, velikog tocka i ostalih megalomanskih i nepotrebnih projekata za sta oni nemaju ni znanja ni strucnosti.