Победиле рак па завеслале према здравом животу

С. Видачковић

08. 09. 2019. у 15:52

Жене оперисане од карцинома дојке у клубу "Беодрагонс". Тренирају под будним оком др Душка Спасовског

Победиле рак па завеслале према здравом животу

ТИМ "Пинк ледис" четири пута недељно на Сави

ПОСЛЕ тешке животне битке са карциномом дојке, коју су извојевале, завеслале су у нови период живота. Жене оперисане од злоћудне болести укључиле су се у веслачки тим "Беодрагонс", где се у розе дресовима спремају за предстојеће првенство које ће се одржати у Љубљани од 13. до 15. септембра.

Уз паролу "Веслај и победи", вредно тренирају и за 28. септембар, када ће се на Ади Циганлији одржати првенство.

- Ми, "пинк ледис", односно жене оперисане од карцинома, имаћемо ревијалну трку, у којој ћемо се представити нашем граду и показати колико је веслање користан и леп спорт, који нам омогућава да се физички добро осећамо, а нарочито доприноси бољем психичком стању - каже Иванка из Удружења "Будимо заједно", које окупља жене оболеле и лечене од рака дојке.

Прочитајте још: Буди бржа од канцера

Како каже наша саговорница, свакој жени која је прошла кроз ову болест саветује се нека физичка активност, а веслање и dragon boat је спорт који се препоручује као превенција лимфедема.

Тренирају четири пута недељно на Ади Циганлији, под будним оком доктора Душка Спасовског, ортопеда, који се брине да веслачице сваки покрет раде правилно. У чамце са змајевим главама не улазе незагрејане, али нема никаквог форсирања. Чим се жена умори, склони весло и њише се у ритму кретања осталих веслача, јер и тако доприноси кретању чамца.

- Иначе, у клубу се све ради тимски и то доприноси позитивном ставу - објашњава Иванка. - Заједно убацујемо чамце у воду, износимо их, носимо опрему. Имамо ритуал поздрављања и то се не пропушта. Када завршимо тренинг, дружимо се, причамо и уживамо у изласцима и заласцима сунца на Ади.

БЕСПЛАТНИ ТРЕНИНЗИ

КЛУБ "Беодрагонс" понудио је чланицама бесплатне тренинге, а такође су добиле и розе дресове. Иначе, и у свету се организују првенства где се жене лечене од карцинома такмиче у розе опреми, па одатле и потиче назив "пинк ледис".

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације