Радојичић: „Победник” на Калемгдану ће бити скинут због поправке

Танјуг

06. 08. 2019. у 11:54

Предвиђени рок за завршетак радова на споменику, који је извајао чувени Иван Мештровић, је шест месеци од спровођења поступка јавне набавке, саопштила је Градска управа

Радојичић: „Победник” на Калемгдану ће бити скинут због поправке

Фото: Завод за заштиту споменика од културе

Градоначелник Београда Зоран Радојичић најавио је да ће ускоро почети реконструкција симбола наше престонице - "Београдског победника", одмах по добијању грађевинске дозволе од Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре.

Прочитајте још: "Победник" на Калемегдану тражи хитну санацију

Реконструкција ће коштати 26 милиона динара, а поверена је Привредном друштву "Кото" д.о.о и вајару Зорану Кузмановићу.

Предвиђени рок за завршетак радова на споменику, који је извајао чувени Иван Мештровић, је шест месеци од спровођења поступка јавне набавке, саопштила је Градска управа.

Радојичић је прецизирао да је пројекат реконструкције споменика "Београдски победник" урадио Завод за заштиту споменика културе Града Београда, а пројекат статичке санације Грађевински факултет Универзитета у Београду.

Прочитајте још: "Победник" чека мајстора

Он је истакао да реконструкција обухвата три фазе - статичку санацију, рестаурацију бронзане скулптуре и рестаурацију каменог стуба и постамента.

Радојичић је појаснио да је циљ санације темеља споменика да заустави неравномерно слегање постојећег темеља и нагињање врха стуба у страну.

"Пројектовано решење је усвојено тако да се ископ око споменика, као и интервенције на самом споменику сведу на минимум. Рестаурација бронзане скулптуре ''Победника'' је неопходна, јер се на њој налазе бројна оштећења, а кроз њих пролази вода која га додатно угрожава", рекао је Радојичић, а наводи се у саопштењу.

Додао је да је предвиђено да постоље и стуб споменика буду обновљени на месту где се налазе, односно на Калемегдану, док обнова статуе захтева да се она скине и да се радови обаве у атељеу вајара Зорана Кузмановића.

Скулптура ће се привремено скинути како би се радови на њеној рестаурацији обавили у најадекватнијим условима у радионици и како би се формирала нова веза између скулптуре и стуба, јер је управо ова веза најоштећенији део споменика, навео је Радојичић.

Градоначелник је истакао да ће реконструкција "Београдског победника", поред обнове Великог и Малог степеништа која су увелико отворена за грађане, дати нови изглед најзначајнијем културно-историјском делу Београда какав је Калемегдан.

Калемегдан је годинама уназад једно од првих и омиљених места које сви посете када дођу у Београд.

"''Београдски победник'' је симбол и украс наше престонице по којем нас свет препознаје. Изузетно је важно да Београдска тврђава, која заједно са парком Калемегдан чини најзначајнији културно-историјски део наше престонице, буде уређена и поврати сјај и лепоту коју је некада имала", рекао је градоначелник.

За то је, указао је, потребно одговорно одржавање, које након дужег периода подразумева реконструкцију, те додаје да је, последњи тренутак за обнову, а с обзиром на то да је "Победника" зуб времена нагризао и да се то сада и те како види по његовим оштећењима.

Радојичић је додао да је од 1991. године на "Победнику" рађено само чишћење споменика од графита и запрљаности и попуњавање пукотина и спојница камене облоге.

Подсетио је да је Завод за заштиту споменика културе током прошле године извршио увид и преглед у стање споменика, мапирање оштећења камене облоге и бронзане скулптуре, детаљно мерење и 3Д ласерско скенирање споменика и да се увидом у стање дошло до сазнања да су оштећења зантно погоршана у односу на 2016. годину, када је такође вршен преглед стања.

Радојичић је додао да је Граду значајно експертско мишљење др Зорана Кузмановића, вајара, о стању бронзане скулптуре споменика, у коме се наводи да је уочљив велики слој оксида на целој површини скулптуре, са више оштећења у виду рупа, вероватно од метака или гелера.

Пукотине су велике и веза скулптуре за кружни камени постамент је кородирала и у јако лошем је стању, додао је Радојичић.

"Београдски победник" је за културно-историјско добро проглашен 1992. године.

Налази се у оквиру споменика културе "Београдска тврђава" који је од изузетног значаја за Србију.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (3)

Глас разума

06.08.2019. 14:58

Молим да рупе остану на њему. Нека опомињу и подсећају за Шесту личку, Пету крајишку, Прву пролетерску и остале разбојничке банде састављене од беспризорног олоша под командом Пека Дапчевића који су у овај и многе друге споменике, образовне, културне, верске, стамбене објекте али и цивиле-грађане Београда испаљивали почасне плотуне након такозваног "ослобођења" Београда. Да се не понови.

Лудило

07.08.2019. 12:29

@Глас разума - Не лупај, мајке ти! Ено ти га Бастаћ па њега "ложи"!