Систем за узбуну на 316 локација

С. Видачковић

04. 08. 2019. у 18:38

Систем за узбуну на 316 локација
Градоначелник Радојичић о изградњи центра раног упозоравања. Обавештења о непогодама сиренама и говорним порукама

БУДУЋИ ситуационо-командни центар система раног упозоравања налазиће се у Тиршовој улици, а овај модерни начин обавештавања и узбуњивања биће од великог значаја за грађане Београда у случајевима опасности - изјавио је јуче градоначелник Београда Зоран Радојичић.

Пројектна документација је спремна, а тендер би требало да буде расписан у септембру. Очекује се да ће систем почети да функционише у наредних годину и по, и најпре ће бити инсталиран у приградским општинама, где је већа процена ризика.

Према речима градоначелника, пројекат је вредан укупно 16 милиона евра, од чега ће 12 милиона бити уложено у 316 локација и мрежу која ће их повезивати, а преостала четири милиона у командни центар.

Градоначелник је навео да ће систем раног упозоравања функционисати помоћу детектора на 316 локација у граду, који ће скупљати информације и прослеђивати их у командни центар. То значи да ће и грађани и све службе система заштите и спасавања бити на време обавештени.

- Ово је препорука Европске уније и на овај начин ћемо спречавати и смањивати последице елементарних непогода и других опасности - истиче градоначелник.

Систем ће много значити градским службама јер унапред упозорава на опасност. Биће савремен, по узору на оне у великим светским градовима, попут Рима и Москве.

- Подаци ће се у ситуационо-командном центру анализирати и тако обрађени поново бити враћени на 316 локација са обавештењима или упозорењима. То ће се постићи посредством сирена, али и говорним порукама које ће упућивати људе како да реагују - прецизирао је Радојичић и подсетио да се три деценије није улагало у овај систем.

Прочитајте још: Систем за узбуну спасао би стотине несталих малишана

Центар у Тиршовој радиће 365 дана у години, а грађани и медији имаће благовремене информације. Сирене ће пратити систем процедура за поступање у ванредним ситуацијама, који је пројектован тако да функционише још 72 часа и у случају да падну све друге телекомуникационе мреже.

ВРСТЕ ОПАСНОСТИ

У СВЕТУ је детектовано 15, 16 различитих врста опасности, међу којима су пожари, земљотреси, хемијске и радиоактивне опасности, епидемије, тероризам, а једне од најчешћих су поплаве. Град Београд је одговоран за водоток другог реда, па ће једна врста детектора бити повезана и са овим системом - каже Радојичић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације