Одборници Скупштине Града Београда усвојили су данас одлуку о системском чишћењу графита у Београду које ће бити у надлежности ЈКП “Градска чистоћа”, а за тај посао из градске касе биће издвојено у наредне три године милион и по евра.

Према речима заменика градоначелника Горана Весића одлука о чишћењу графита је од посебног значаја, јер, како каже, нису лепа слика на фасадама и културним споменицима града.

“Ја често говорим да ми највише сметају графити, њих нема само у Београду, имају их и други велики европски градови. Мислим да је време да системски решимо тај проблем”, рекао је Весић у градском парламенту.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Ево шта доноси нови Статут Београда

Каже да ће, осим чишћења графита, постојати и обавеза да се очишћене и нове фасаде премазују антиграфитном течношћу која, објашњава Весић, спречава наношење нових графита на објекте.

У наредних неколико месеци, указује Весић, увешће се и обавеза да инвеститори који граде нове зграде унапред заштите фасаде антиграфитном течношћу.

Осим тога, антиграфитна течност биће премазивана и на стубовима јавне расвете.

Весић је истакао да то неће важити за мурале, који, каже, улепшавају град, и најавио да ће Град одретити посебна места за мурала где ће правити конкурсе и позивати уметнике да исцртавају мурале.

Одборници градског парламента усвојили су данас и предлог о обележавању Дана комуналне делатности, а према речима заменика градоначелника то ће бити начин да се Град одужи свим комуналцима који обављају важан посао у граду.

Тог дана, навео је Весић, комуналци ће се представљати Београђанима и показати како изгледа један њихов дан, шта су све до сада урадили и изнети даље планове.

Весић је казао и да је поносан што је Београд другу годину заредом комуналцима исплатио 13-ту плату.

Дан комуналне делатности обележаваће се прве недеље септембра.