И ЗУБАРИ КУПУЈУ НА БУВЉАКУ: У Бубањ Потоку има свега, од официрске сабље до шумећих таблета

Б. Борисављевић

недеља, 21. 07. 2019. у 20:41

И ЗУБАРИ КУПУЈУ НА БУВЉАКУ: У Бубањ Потоку има свега, од официрске сабље до шумећих таблета

Фото З. Јовановић /Код Драгољуба Ђокића Гетеoва књига кошта 100 динара

Репортери "Новости" у суботу са продавцима на пијаци у Бубањ Потоку, где свака роба пронађе свог купца. У понуди старе пегле, књиге, козметика, али и стоматолошки инструменти

ОД незарезане поломљене графитне оловке до нових стоматолошких инструмената, најкраће би се могла описати понуда робе на бувљој пијаци у Бубањ потоку. Неке је мука натерала да покупе изношену гардеробу и обућу, стари алат, козметику, техничке уређаје и продају, како би зарадили коју стотину динара. Али, има и оних којима је продаја старих ствари хоби и прилика да мало прекрате пензионерске дане.

Прочитајте још: Бувљак на магистрали: "Фирмирана" гардероба из Шопића

Енес Висин живи и ради у Немачкој. Када дође на годишњи одмор, суботе су "резервисане" за бувљак. Продаје апарате који се не користе. По 20 евра цени половне шиваће машине, видео-плејере, лаптоп, исправан, је 30, а неисправан 20 евра, кожно одело за мотоциклисте 30 евра... Овог викенда му се и није баш посрећило, али доћи ће следећег.

Реплика сабље који су немачки официри носили у Другом светском рату прво је што се уочи на тезги Драгољуба Ђокића. Цена 500 динара, да је оригинал била би, каже, десет пута скупља. Али, то није све. Овде има и коришћене козметике, шумећих таблета, незарезаних графитних оловака, мобилних телфона, обуће, панталона... Ту су и тврдо укоричена оригинална дела Гетеа. Цене од 10 динара за оловку до 1.000-2.000 за мобилни. Гете је 100 динара.

Прочитајте још: "Скоцкани" за једну црвену- Радио сам у Немачкој, као возач, али ми је пензија мала, 288 евра - уз осмех прича Драгољуб. - Пошто Немци имају обичај да старе ствари, неколико пута годишње, изнесу испред куће и деле, ја узмем све што могу. То продајем овде на бувљаку. Неке не знам ни чему служе. Зарадим по неколико хиљада месечно. Добро дође на малу пензију.

Недалеко од њега брачни пар пакује стари алат који су донели да продају. Не желе да им помињемо имена. Мушкарац нам прича да има плату 25.000 динара. Не може да прехрани породицу, оболели и он и супруга, а треба живети... Горчина и јад се виде док скупља алат. У суботу није било купаца. Извињава нам се за своју љутњу. Уз грч на лицу, задржава сузе.

Међу најпродаванијим "експонатима" код Миће Стевановића је старинска пегла. Кошта 2.000 динара, продао их је педесетак. На тезги су и оштрач за бритву у берберници за 10 евра, млин за кафу по истој цени, "полароид" апарати, сталак за вино - 3.000. Посебну пажњу привлаче стоматолошки инструменти - нови, угледног немачког произвођача - пародонталне кирете, маказице, полуге, клешта...

На тезги стоматолошки инструменти

- Супер су квалитета, директно из Немачке, а јефтинији него у радњама. Кирета је, рецимо, 400 динара, а откупљујем је за два евра - прича нам Мића. - Добро се продају, купују их стоматолози. Стару робу купујем по другим бувљацима, па овде продајем. Има купаца.

Ту је и телефон, са ручицом за успостављање везе - "Ало, Пожега". Уместо бројчаника исписани важни бројеви - "Сабирни центар Ниш 2237", "Сабирни центар Београд 20845", појачало претече данашњих ди-џејева, које ради.

ЛЕТИ МАЊЕ КУПАЦА

ПОРЕД половних ствари, на бувљаку има и нових. И то свега - гардеробе, ауто-делова, шерпи, намештаја. Цене нису ништа ниже него на градским пијацама, где се могу наћи ови производи или код препродаваца на улицама.

Када је у питању половна роба, код неких продаваца могуће је и ценкање. Ношена одећа и обућа продају се од 100 динара па навише. Коришћене лего коцке коштају од 2.000 до 4.000 динара, што је бар дупло јефтиније него у радњама.

Како су нам испричали продавци, лети нема много купаца, због годишњих одмора. У суботу су куповани вентилатори, сунцобрани, потрепштине за плажу.
Пратите нас и путем иОС и андроид апликације