Обнова мостова на Калемегдану

Г. Н.

11. 07. 2019. у 16:39


Обнова мостова на Калемегдану

Мост испред Деспотове капије Фото З. Јовановић

"Београдска тврђава" објавила позив фирмама за санацију три моста - испред Карађорђеве капије, Деспотове капије и Зиндан капије. Пројекти изведени на основу старих из 1987.

ЈАВНО предузеће "Београдска тврђава" расписало је јавну набавку за санацију три моста у оквиру Калемегдана - испред Карађорђеве капије, Деспотове капије и Зиндан капије. Фирме имају рок до 5. августа да доставе понуде за овај посао.

Пројекти санације сва три моста изведени су према пројектној документацији изведеног стања, коју је у мају 1987. године израдио Завод за заштиту споменика културе града Београда.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Јеврејско гробље хектар и по веће

- Мост испред Карађорђеве капије има функцију прилаза објектима на Београдској тврђави - пише у јавном позиву. - Током протеклих година он је интензивно коришћен, а током експлоатације није адекватно одржаван. Подна конструкција, коју чине храстове патоснице су растресене, ошетећене труљењем и у неким зонама испуцале. Ограда моста, такође изграђена од дрвета, јесте оштећена.

Према анализи стања, ни друга два моста нису боља. Осим оштећења на дрвеним деловима, на мосту испред Деспотове капије отпали су делови камене конструкције у површинским деловима стуба. Када је реч о мосту испред Зиндан капије, челична носива конструкција није одржавана током протеклог периода, што је изазвало интензивну корозију метала. Због тога је носивост конструкције смањена.

- Уочена оштећења на коловозној конструкцији од дрвета нису неочекивана, јер је дрво подложно пропадању при утицају снега, кише и сунца. Опасност по безбедност корисника моста може се уклонити интервенцијом, на нивоу замене натрулих или оштећених елемената у поду моста, огради и конструкцији. Санацијом мостова је предвиђено да се дрвена конструкција у потпуности замени новом - стоји у конкурсу.

Како стоји у позиву, биће изабрана најповољнија понуда, а ко овај посао добије, имаће на располагању 150 дана да га приведе крају, од тренутка увођења.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Превоз у пешачкој зони: "Врабац" сервис стартује за десет дана


ОЈАЧАЊЕ КОНСТРУКЦИЈЕ

ЧЕЛИЧНА конструкција моста испред Зиндан капије се огољује, пескари уз ојачање оштећених делова челичних профила и поново враћа у пројектовано стање. Ојачање је предвиђено појачањем оштећених ножица додатком лимова. Пре монтаже подне конструкције и ограде, предвиђено је да се уради антикорозивна заштита челичне конструкције.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације