Јеврејско гробље хектар и по веће

Ј. Д.

среда, 10. 07. 2019. у 10:58

Јеврејско гробље хектар и по веће

Капија гробља у Рузвелтовој улици

План детаљне регулације за вечно почивалиште на јавном увиду до 22. јула. Предвиђена је и изградња трга за испраћај покојника. Улаз и из Прерадовићеве

ОДЛУКОМ Града, Јеврејско гробље биће проширено. Планирано је да се постојећа површина гробља која тренутно износи 1,28 хектара, прошири за још 1,52 хектара. Новим планом предвиђена је и изградња трга за испраћај покојника, просторије за опрему и привремени смештај преминулих.

План детаљне регулације грађанима ће на јавни увид бити доступан до 22. јула у просторијама градске управе. Тачније, до тада сва заинтересовани могу своје мишљење на планирана решења у писаној форми доставити Секретаријату за урбанизам и грађевинске послове. Тренутни приступ комплексу гробља остаће из Улице Мије Ковачевића, али је планом одређено проширење постојеће приступне стазе из Прерадовићеве улице. Ово ће омогућити прилаз Јеврејском гробљу и са северне стране.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Опсерваторија на Звездари постаје туристичка атракција

- Неопходно је уредити бетонске стазе како би се олакшао приступ сваком гробном месту - наводи се у Плану. - Уз зидну ограду комплекса потребно је формирати заштитни зелени појас, али и обезбедити неопходан мобилијар, односно клупе дуж главног спроводног пута и ободних стаза.

Према религијској традицији, на гробљу не постоје издвојени делови за розаријуме и колумбаријуме. На овом вечном почивалишту тренутно се налази више од четири хиљаде надгробних споменика, међу којима су и они који су пресељени са старог гробља које је првобитно било у Далматинској улици. За одржавање овог гробног комплекса у оквиру редовних активности задужена је комисија "Хевра кадиша". Обавеза комисије је да се стара о уређењу гробља као и да брине о сахранама.


ИСТОРИЈСКА ОБЕЛЕЖЈА

НА јеврејском гробљу налази се неколико историјски важних обележја и комеморативних споменика, међу којима је Споменик погинулим ратницима за спас, слободу и уједнињење отаџбине (1912-1919). Споменик је откривен 2. октобра 1927. године. Подигнут је према пројекту архитекте Самуила Сумбула, а израдио га је каменорезац Јосиф Дајч.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације