У ПОСЛЕДЊЕ две године се из градске касе, у просеку, сваког месеца издваја око милион евра на име обештећења родитеља који су у периоду од 2010. до 2014. године вртиће плаћали дупло више од законом прописане цене, сазнајемо у Секретаријату за образовање и дечју заштиту. До сада је на рачуне родитеља уплаћено више од 20 милиона евра, а надлежни поручују да ће наставити да поступају по пресудама до последње тужбе.

Према речима Славка Гака, секретара за образовање и дечју заштиту, Град просечно, сваког месеца, исплаћује више од 120 милиона динара на име тужби родитеља за незаконито увећану цену вртића. Он истиче да они имају право да буду обештећени и додаје да ће се наставити са исплатама, иако је то новац који је могао бити усмерен у инвестиције.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Опсерваторија на Звездари постаје туристичка атракција

- За то о коликим сумама је реч илустративан је пример изградње нове школе у Лештанима, која је у току, а која ће коштати око 550 милиона динара - каже Гак. - До сада је исплаћен новац за који смо могли да изградимо пет потпуно нових школа, а месечна издвајања за ове намене једнака су опремању рачунарима и намештајем више од 150 школа. Током прошле године су, на пример, са око 150 милиона динара рачунарском опремом опремљене 142 школе, а 55 образовних установа новим намештајем. Упркос свему томе, ово је један од најбољих примера одговорног односа према грађанима којима је вртић незаконито наплаћиван скупље и наставићемо да поступамо по пресудама.

Прве тужбе родитељи су поднели крајем 2015. године, али је "ударни" месец био април 2016. године. Тада је у Првом основном суду заведено око 5.000 тужби грађана, односно по 244 дневно, да би се касније тај број смањивао. На велики одзив родитеља да правду потраже на суду утицало је мишљење Врховног касационог суда да имају право на накнаду штете.

Иако у судовима нема посебне евиденције само за поднеске родитеља који траже повраћај новца јер су плаћали вртић скупље, већ се све води "у фасцикли" свих спорова у које је укључена Скупштина града, процењује се да је поднето више од 12.000 тужби. У периоду за који су оштећени, економска цена вртића је била 13.000 динара, а многи су уместо 2.600 динара, колико износи 80 одсто износа, како је предвиђено законом, плаћали 8.700, а касније 9.700 динара месечно.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: "Победник" чека мајстора

БРОЈКЕ

ПРЕМА подацима Секретаријата за образовање и дечју заштиту, до сада је укупно исплаћено 2,45 милијарди динара.

У 2017. години оштећеним родитељима је уплаћено 237,5 милиона динара, а прошле - 1,5 милијарди динара. За првих шест месеци ове године из буџета је за те намене потрошено 712,7 милиона динар. Родитељи су, у просеку, добијали од 1.500 до 2.000 евра по детету, у зависности од датума утужења.