Опсерваторија на Звездари постаје туристичка атракција

Танјуг

понедељак, 08. 07. 2019. у 23:45

Опсерваторија на Звездари постаје туристичка атракција

Фото А.Станковић

Министар Расим Љајић оценио је да 55 одсто страних туриста који посете Србију, долазе у главни град, те да би се са тиме наставило, мора се стално улагати и обогаћивати туристичка понуда
Обнова једног од павиљона у оквиру Астрономске опсерваторије на Звездари је завршена, а како је речено, план је да се са улагањима настави и да опсерваторија постане туристичка атракација Београда.

Министар трговине, туризма и телекомуникација Расим Љајић, који је опсерваторију данас обишао заједно са замеником градоначелника Београда Гораном Весићем, рекао је да Београд без сумње представља "локомотиву" српског туризма.

Навео је да 55 одсто страних туриста који посете Србију, долазе у главни град, а да би се са тиме наставило, додао је, мора се стално улагати и обогаћивати туристичка понуда.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ -Финска: Литванци победници такмичења у ношењу супруге

"Туризам је као вожња бициклом, ако не користите педале брзо падате и зато морамо стално да откривамо нове туристичке дестинације, а ово је једна од њих. Ово је до сада било природно и културно добро и ми хоћемо да га претворимо у својеврсну туристичку дестинацију незаобилазну за домаће и стране туристе, али и ученике и студенте који посећују Београд", рекао је Љајић и додао:

"Надам се да ћемо до краја године већ имати резултате, а следеће године настављамо са пројектима како би омогућили да онима који овде дођу и проведу три, четири сата ниједног тренутка не буде досадно".

Весић је рекао да је опсерваторија на Звездари једно од скривених туристичких блага Београда за које не зна пуно људи, а које може да постане права туристичка атракција.

Подсетио је да је направљена 30-их година прошлог века и да је један од павиљона реновиран средствима ресорног министарства.

Фото А.Станковић


"Дошли да видимо шта све можемо заједно да урадимо, Влада Србије и Град Београд како би читаву опсерваторију ставили у фукцију и од ње направили место које не би имало само образовни карактер, већ постало и туристичка атракција", рекао је Весић.

Новинарима је пренео да је већ током данашњег посете договорено шта ће финансирати Град, за шта ресорно министарство.

"Али, то је само прва фаза и мислим да у наредних неколико година можемо много да урадимо да ово место постане место које ће заиста постати права туристичка атракција као што је случај са опсерваторијама у великим градовима Европе", додао је Весић.

Председник општине Звездара Милош Игњатовић захвалио је Граду Београду и Министарству трговине, туризма и телекомуникација и подсетио да је општина Звездара добила име управо захваљујући овој опсерваторији.

"У директној комуникацији са поменутим институцијама дошли смо до закључака који су битни за туристички развој наше општине", рекао је Игњатовић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације