Победник чека мајстора

С. ВИДАЧКОВИЋ

понедељак, 08. 07. 2019. у 16:02

Победник чека мајстора

Победник / Фото Д.Миловановић

Бира се извођач обимних радова за реконструкцију Мештровићеве скулптуре на Калемегдану. Биће улепшан и споменик кнезу Михаилу, али без померања са постамента

РЕКОНСТРУКЦИЈА београдског "Победника" на Калемегдану почеће када стигне грађевинска дозвола. У току је тендер за извођача радова који ће да санира споменик и очекује да тај поступак ускоро буде завршен.

Овако из Завода за заштиту споменика културе града Београда одговарају на наше питање како теку припреме за дуго очекивану обнову симбола престонице, која би требало да почне до краја године и да траје шест месеци. Како смо незванично сазнали, јавна набавка је поновљена, јер се први пут јавио само један понуђач, због чега се цео поступак одужио.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:
Весић:Београд од 2020. до 2022. инвестира 1,3 милијарде евра

Рестаурација Мештровићевог дела коштаће око 200.000 евра, а када буде познат извођач радова, скулптура ће бити демонтирана и однета на поправку.

Неће само "Победник" бити улепшан ове године. Из Завода кажу да "умивање" чека и споменик кнезу Михаилу. Бронзана скулптура коњаника из 1882. године засијаће када буде завршен елаборат Дирекције за грађевинско земљиште, који би требало да одобри Завод. Последње ситне репарације на кипу рађене су пре седам година.

- Дирекција за грађевинско земљиште обезбеђује средства за израду елабората истраживачких радова и програма рестаурације, који мора добити сагласност Завода, после чега би требало приступити радовима - објашњавају у Заводу. - Бронзана скулптура има наслаге као последицу загађења спољашње средине и атмосферских утицаја, као и пукотине кроз које пролази вода и улази у зидано језгро споменика, те преко облоге од камена иде ка површини. То је на камену оставило трајна оштећења, попут промене боје.

На улепшавање долази на ред и споменик кнезу Михаилу

За разлику од "Победника", споменик кнезу Михаилу највероватније неће бити демонтиран и измештен када дође време за реконструкцију. Засада је очишћен постамент коњаника, који је имао многобројна оштећења од графита, налепница и жвака.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:
ТАКСИ СЛУЖБЕ: Новине, али натенане

НОВИ ПОСТАМЕНТИ

ПОСТАМЕНТИ четири канделабра, који са спомеником кнезу Михаилу формирају целину, били су веома оштећени. Урађена су нова постоља обложена вештачким каменом, а тренутно се ради на рестаурацији бронзаних делова канделабара.
Пратите нас и путем иОС и андроид апликације