Сређују Зиндан и Деспотову капију

М. С.

среда, 26. 06. 2019. у 17:15

Сређују Зиндан и Деспотову капију

Радови ће почети чим се изабере извођач

"Београдска тврђава" расписала тендер за рестаурацију дотрајалих и оштећених бедема. Предњи део бедема је девастиран, а зидови обрушени. Радови под будним оком археолога и конзерватора

ГОДИНАМА дотрајали и оштећени бедеми Зиндан и Деспотове капије, као и полубастион 3. источног фронта Београдске тврђаве требало би у наредном периоду да буду рестаурирани. Јавна набавка за израду техничке документације је расписана, а радовима ће се приступити чим се изабере извођач. Све ће се радити под будним оком археолога и конзерватора.

Према подацима из конкурсне документације, предвиђена је конзервација на зиду код улаза у просторију лучног бедема Зиндан капије.

- Зид бедема је грађен у комбинацији опеке и камена, а лице бедема је у приличној мери девастирано, а у појединим деловима су се обрушили зидови. Из безбедносних разлога је пре десетак година постављена привремена скела на коју се у међувремену обрушио део зидног бедема - стоји у појашњењу.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Мурал у Блоку 65 дугачак 100 метара

Нарушено је и стање полубастиона источног фронта, због влаге у зидовима, која се јавља због лоше решеног одвода терасе ресторана, која убрзава пропадање бедема.

Осим тога, и рестаурација Деспотове капије један је од приоритетних радова с обзиром на то да су последњи радови обављени 1977. године.

- Грађена је у 15. веку у време владавине деспота Стефана Лазаревића и била је главни улаз у Горњи град. Данашњи стубови као и мост нису оригинални и плод су реконструкције рађене у периоду од 1936. до 1937. године. У том периоду санирана су и оштећења настала бомбардовањем 1915. године. Доњи део капије је сачуван у оригиналном облику - наводи се у јавној набавци.


ВЕЛИКО СТЕПЕНИШТЕ

ЗАПОЧЕТА обнова Великог степеништа у марту је при крају, па ће грађани и туристи већ почетком јула корачати сређеним путем. Нова газишта су се забелела, и после 12 година од последње обнове, овај део Београдске тврђаве је сређен.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

мост икс

26.06.2019. 22:45

Нова газишта на Великим степеницама изгледају као да су од пластике. Требало је други камен изабрати, а не црногорски мермер који је неко увалио.

Maki

18.04.2020. 23:44

@мост икс - Više mi je muka od ovih hejtera. Ljudi popravili, sredili, sad si se baš ti našao da soliš pamet i da kritikuješ. Ako ti se ne sviđa cuti. Dosta bre više terora ovih "kritičara", ništa im ne valja.