Гундулићев венац: Пројекат године им заклања сунце

Ј. Д.

21. 03. 2019. у 15:02

Надзидани пентхаус на згради у Улици Гундулићев венац номинован за награду Града. Станари из Улице Жоржа Клемансоа број 6 још пре три године се жалили да им нови квадрати заклањају светлост

Гундулићев венац: Пројекат године им заклања сунце

Инспекција утврдила да објекат има потребне дозволе / Фото З. Јовановић

СПИСАК кандидата који су номиновани за престижну награду Града Београда ове године, а који су ушли у ужи избор, објављен је пре неколико дана. Један од номинованих пројеката из области архитектуре и урбанизма је надзидани пентхаус на врху стамбене зграде на Гундулићевом венцу 51, на Старом граду. Пре три године, ова надоградња такође је скренула пажњу јавности, али из сасвим другачијих разлога.

О пентхаусу "Новости" су писале 2016. године, када су се станари из Улице Жоржа Клемансоа број 6, жалили да им нови квадрати заклањају светлост.

Због спровођења радова на Гундулићевом венцу 51, станари зграде из суседне улице имали су поглед само на зид новоизграђеног дела, који је од њихових прозора удаљен три метра. Грађевинска инспекција Општине Стари град тада је по пријави грађана обавила контролу градилишта и утврдила да инвеститор радове изводи у оквиру дозвољених габарита и са потребним дозволама.

Ипак, становници овог дела Дорћола остали су без јутарњег сунца. А, ако предложени тим аутора комисија изгласа, комшије ће моћи да се хвале да живе у кругу награђеног архитектонског подухвата или у његовој сенци.

Зграду рустичног изгледа данас краси стаклом оковани део последњег спрата, који одудара од целине у овом делу града.

Поглед на зид новоизграђеног дела


АРХИТЕКТУРА И УРБАНИЗАМ

ИЗ области архитектуре и урбанизма номиновани су хотел "Хилтон", али и реконструисане и адаптиране бивше пословне зграде "Трудбеника" у Булевару краља Александра и "Југохемије" у Ресавској улици.

Међу предложенима је и породично-стамбени објекат у Улици Боже Јанковића на Вождовцу.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације