ОДРЖАВАЊЕ ЗГРАДА У ПРЕСТОНИЦИ: Неком и кречење, а другом ни чишћење

М. СТАНОЈКОВИЋ

11. 03. 2019. у 13:00

Борба за станаре коригује ценовнике фирми за одржавање зграда, нуде и посебне пакете. У понуди агенција класичне али и "премијум" услуге

ОДРЖАВАЊЕ ЗГРАДА У ПРЕСТОНИЦИ: Неком и кречење, а другом ни чишћење

За 450 динара - чишћење, замена сијалица и управник ,Фото Depositphotos

ЦЕНЕ управљања зградама и њиховог одржавања широм престонице варирају. Док једни једва успевају да плате и основно чишћење једном недељно 300 до 500 динара, многи су спремни да издвоје и по неколико хиљада месечно како би њихова вишеспратница функционисала беспрекорно. А како би биле конкурентне градском предузећу које "држи" велики број стамбених зграда, многе приватне фирме нуде многобројне пакете гратис услуга.

И док је према градској одлуци за текуће одржавање зграде без лифта потребно плаћати 350 динара, а зграде са лифтом 460, ова одлука прописује само минималну висину. Сходно томе, у понудама појединих фирми специјализованих за ову делатност, суграђани могу да осим класичног рибања подова, добију и детаљно чишћење за исти или нешто скупљи износ. У поједним, чишћење зграда обухвата чишћење и прање ходника два пута недељно, брисање улазних врата, хидрант-ормара, светларника, заштитне ограде, плафоњерки, а зими у тај пакет улази и чишћење снега, и у обавези су да чак шест пута недељно празне жардињере испред улаза. А како би задобили поверење станара, многи деле бесплатне огласне табле, па чак и освеживаче простора и кречење.

- За 220 динара може се добити управљање зградом, замена сијалица, поклон канта за отпатке, гратис огласна табла и лед-расвета. Премијум пакет од 440 динара подразумева све горе поменуто и чишћење зграде једном недељно. Међутим, у понуди имамо и пакет по договору, па станари сами могу да у пакет уврсте све што им је потребно, а према томе одређујемо цену - стоји у понуди једне престоничке фирме за управљање зградама и њихово одржавање.

С обзиром на то да приликом изненадних кварова, станари долазак екипа чекају и данима, многи желе да их придобију наводећи да у случају хитних интервенција излазе у најкраћем року.

- Услед кварова, излазимо на терен у року од 30 минута - гласи понуда једне од фирми.

Фото Д. Миловановић

Уколико се определе да преко појединих уплаћују и инвестиционо одржавање, мајстори ће за износ од 456 динара по стану месечно, бар једном у два месеца чистити канализационе шахтове и сливнике, одржавати хидрантске мреже и редовно их проверавати и сервисирати. У цену улази и одржавање интерфона, замена прозора, врата на заједничким просторијама.

Поједини премијум пакети нуде чак и услугу правне помоћи, као и књиговође и видео-надзора.


БЕСПРЕКОРНО ПРАЗНИ ЏЕПОВЕ

КАДА је већина станара у згради платежно способнија од остатка, хигијена и беспрекоран изглед зграде мањину кошта живаца и пара.

- У мојој згради станари су добростојећи, па су изабрали најскупљи пакет. Ту улази и чишћење зграде три пута недељно, али и кречење једном годишње. Иако је све то лепо, за мој буџет је превише, јер морам да издвојим месечно 1.700 динара - тврди Саша С., станар насеља Степа Степановић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације