НЕКОЛИКО десетина возача Удружења грађана "Кар го" блокирало је у уторак на Дунавском кеју аутомобил саобраћајне инспекције, протестујући против покушаја одузимања возила члана тог удружења и спречавајући евентуални долазак екипе "Паркинг сервиса".

Двочасовна драма на Дорћолу почела је око 18 сати, а завршила се уручивањем копије записника возачу, у коме се наводи да је нелегално вршио услуге такси превоза. Возило, пак, није одузето.

Непланираном окупљању возача претходио је позив за вожњу - али од стране саобраћајних инспектора. У својству прикривених иследника, они су преко апликације "Кар го" наручили вожњу до Дунавског кеја 11, да би тек тамо открили свој идентитет. Легитимисали су возача, који није и власник аутомобила, и одузели му саобраћајну дозволу.

Свега неколико минута касније, многобројни возачи овог сервиса блокирали су прилаз локацији, онемогућивши планирано привремено одузимање аутомобила и удаљавање инспекције са места догађаја.

Прочитајте још - CarGo: Удружење ради, таксисти протестују

- Када смо стигли, инспектор ме је питао за цену вожње и затражио рачун, на шта сам му одговорио да ја ништа не наплаћујем - рекао је синоћ за "Новости" возач "Кар го" сервиса. - Тада се представио као инспектор и одузео ми документа.

Састављање записника потрајало је око сат и по времена, а за то време очекивао се и долазак комуналне службе. Како то технички није било могуће, аутомобил није одузет, а читав случај ће, највероватније, епилог добити на суду. Иначе, три "Кар го" аутомобила већ су конфискована у децембру прошле године.

Фото: Н. Фифић

- По четврти пут је организована акција против компаније "Кар го" и Удружења грађана "Кар го", у којој се инспектор претварао да је путник и путем апликације наручио услугу иновативне помоћи на путу, коју ми промовишемо и која је доступна само члановима Удружења - рекао нам је директор компаније "Кар го" Вук Губеринић. - Човека су довели у једносмерну улицу, где је требало да га сачека "паук" и да му се возило привремено одузме, као што је то досад био случај.

Незадовољни својим статусом, регулисаним изменама и допунама Закона о превозу путника у друмском саобраћају, представници "Кар го" сервиса најавили су протест за петак, уколико не добију позив на разговор од ресорног министарства.

- Говоримо о скоро 1.000 људи, који уредно плаћају порез и покушавају да прехране своје породице - наглашава Губеринић. Нови закон је противуставан, и ми смо више пута то износили. Транспарентно послујемо, потпуно електронски, нема "кеш" наплате, а некоме очигледно смета да то заживи.

ПРИКРИВЕНА КУПОВИНА
ИНСТИТУТ "прикривене куповине" предвиђен је изменама и допунама Закона о инспекцијском надзору, које су усвојене у децембру 2018. године. Примењују га инспектори тржишне, туристичке и саобраћајне инспекције, у циљу борбе против сиве економије, и то када не могу на други начин да прибаве доказе, или је њихово прибављање отежано. Инспектор, као тајни купац, прикупља чињенице и тек након тога показује службену легитимацију и налог за инспекцијски надзор.