Весић: Београд купује више од 200 нових аутобуса

Танјуг

21. 02. 2019. у 09:41

Заменик градоначелника Београда Горан Весић изјавио је да је Градско веће Града Београда утврдило Предлог ребаланса буџета Града Београда, како би град купио више од 200 нових аутобуса

Весић: Београд купује више од 200 нових аутобуса

Фото Танјуг

БЕОГРАД - Заменик градоначелника Београда Горан Весић изјавио је да је Градско веће Града Београда утврдило Предлог ребаланса буџета Града Београда, како би град купио више од 200 нових аутобуса за Градско саобраћајно предузеће.

"Утврђен је ребаланс буџета Града Београда који предвиђа да ће град узети кредит од 35 милиона евра како би се купили нови аутобуси за Градско саобраћајно предузеће. Ово предузеће ће ребалансом свог буџета обезбедити додатних 10 милиона евра за куповину аутобуса. За 45 милиона евра очекујемо да купимо између 210 и 230 аутобуса, зависно од цене коју ћемо добити на тендеру", рекао је Весић.

Како преноси Градски секретаријат за информисање, он је рекао да ће рок за испоруку нових аутобуса бити 150 дана, тако да 1. септембра ове године сви аутобуси буду на улици.

Додао је да ће тендер за куповину аутобуса бити расписан одмах пошто Скупштина Града Београда усвоји ребаланс на седници која ће бити одржана 25. фебруара, односно током наредне недеље.


Весић је поновио да бивша власт оставила дуг Града Београда од 1,2 милијарде евра и да се тај дуг односи на обавезе по основу кредита страних и домаћих банака, неисплаћене обавезе градских општина, обавезе јавних предузећа и јавних комуналних предузећа, као и на скривене обавезе које нису биле планиране буџетом града.

"Од 2013. године вратили смо 324,5 милиона евра кредита, а ове године враћамо 39,4 милиона евра. Када додамо колико су обавеза вратила наша предузећа и општине, долазимо до цифре од скоро 600 милиона евра дугова претходне власти које смо вратили. Све смо ово успели, а нисмо за шест година узели ниједан једини динар нових кредита. Данас када су финансије града стабилне, када имамо буџет који износи преко милијарду евра и када Град Београд има исти кредитни рејтинг као Република Србија, можемо да узмемо кредит од 35 милиона евра да купимо нове аутобусе", рекао је Весић.

Он је додао да то није крај улагањима града у ГСП и најавио да је током 2020. и 2021. године планирано да Град Београд уложи још додатних 65 милиона у куповину аутобуса, електричних аутобуса и трамваја, како би градски превозник имао нова возила.

"То је само први корак у реструктурирању овог предузећа које смо започели пре неколико месеци", закључио је заменик градоначелника Београда.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (9)

Милица

21.02.2019. 13:32

Najbolje prevozno sredstvo u Beogradu je tramvaj "Španac", zašto se malo novca ne izdvoji svake godine za nekoliko novih savremenih tramvaja ???

David

21.02.2019. 13:33

Grad kupi, a republika posle puni budžet grada Cela Srbija na kraju plaća autobuse za BG, a oni pored svih povlastica ni karte ne plaćaju. Sramota i bruka za drmavu

Sandra

21.02.2019. 13:34

I Fiskalni savet RS je rekao da dug Beograda nije bio preko milijardu već 440 miliona, a Vesić stalno ponavlja istu mantru. Metodologija, kako on računa dug, trebala bi sada da se primeni pa bi Grad bio dužan 2 milijarde evra. Takođe napali su bivšu vlast što se Grad zadužio umesto GSP-a da kupi dvesta "solarisovih" autobusa, a oni to isto rade sada jer je to jedino rešenje. Kako je čudna ta vlast!?

Владимир

22.02.2019. 15:14

Купите Соларис. Показао се као најбољи. Простран, удобан.

Miša

01.03.2019. 23:19

Iskreno od mercedesa coneckta boljeg busa nema .. verujte mi sta vam kazem ..to je preslo boga oca plus naravno vecito pun

Dinki

08.03.2019. 07:09

Mercedes Benz {conecto} najbolja i najizdrzljivija vozila ikada koje je GSP imao.

veseli petar

29.01.2020. 11:57

Autobusi na gas i to CNG su najbolji. Ekoloski, prave minimalnu buku, od novih kompozitnih materijala, sa manje kvarova, mnogo jeftinije gorivo....