Гајчић: Систем јавних бицикала у Београду је фантастична идеја

Танјуг

14. 11. 2018. у 17:05

Гајчић: Систем јавних бицикала у Београду је фантастична идеја

Фото Паркинг сервис

Одлука Скупштине града Београда о постављању система јавних бицикала је добра и у великој мери ће допринети развоју бициклизма у главном граду, изјавио је генерални секретар Бициклистичког савеза Србије Саша Гајчић

Одлука Скупштине града Београда о постављању система јавних бицикала је добра и у великој мери ће допринети развоју бициклизма у главном граду, изјавио је генерални секретар Бициклистичког савеза Србије Саша Гајчић.

Реч је одлуци која је раније данас усвојена на седници Скупштине града Београда, а која подразумева постављање станица за изнајмљивање бицикала, по угледу на друге европске престонице.

Тако ће суграђани моћи на једном месту да изнајме бицикл, а затим да га оставе на некој другој станици.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Zaboravni, vratite bicikle

"Ова одлука ће у великој мери допринети развоју бициклизма у Београду", рекао је Гајчић за Тањуг и подсетио да се бицикл као превозно средство увелико користи у целој Европи, посебно у земљама као што су Данска, Норвешка, Холандија.

Нагласио је да је ова одлука у великом интересу за град Београд, првенствено због смањења заграђења и бриге о животној средини, али и због побољшања здравља суграђана.

"У сваком смислу, ова идеја је фантастична и добро је да се тако нешто дешава и у Београду", додао је Гајчић.

Бицикл у Београду користи око један одсто суграђана, а жеља надлежних је да га у наредних неколико година користи пет одсто.

Основни циљ ове одлуке је растрећење саобраћаја и прилагођавање бицикала видовима градског превоза са посебним нагласком на оцување животне средине и промовисање зелене хијерархије учесника у саобраћају.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (3)

bager

15.11.2018. 09:20

Losa ideja ,raspitajte se kod parizana ,holandjana i ostalih koji su to odavno uveli,,najpre broj ukradenih bicikla je ogroman,broj rasturenih bicikla je jos veci ,,poskidaju tockove,motore bateriju - akumulator ,svetla ,,ostalo bace ,,na kraju mnogi bicikli zavrse u nekoj zemlji a najcesce kao sirovina na otpadima , u komade naravno

Tim

16.11.2018. 11:48

LOSA IDEJA......3 kompanije u Sydneyu su propale.Beograd kao i Sydney nije ravan..Uklanjanje napustenog,pokvarenog bicikla kosta i to opstina (poreski obaveznik) placa....