ЧЕСТО затварање централних градских улица због разних манифестација, "паралисан" град, бројне измене на линијама јавног превоза и пешачење преко Бранковог моста, озбиљно угрожавају свакодневицу житеља престонице. Блокирање улица засметало је и челницима града, а заменик градоначелника Горан Весић најавио је да ће се направити списак манифестација због којих ће се викендом затварати улице и да ће то убудуће бити далеко мањи број него што је то данас.

- Грађани су у праву, јер постоје манифестације због којих треба затварати улице као што је Београдски маратон или неке попут прославе Дана победе - казао је Весић. - Постоје, међутим, и оне за које мислим да неке наше службе сувише лако дају дозволе за затварање саобраћајница. О томе смо прошле недеље разговарали градоначелник и ја са надлежним службама и договорили смо се да се утврди списак манифестација због којих ће бити дозвољено затварање улица. Остали ће морати да се прилагоде неком другачијем распореду, организују дешавања у мање прометним улицама или у просторима који су сада отворени за пешаке.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:
Комуналци послују добро, а могу и боље

Весић је додао и да у престоници има скоро 20.000 квадратних метара пешачке зоне, а неке манифестације могу да се одржавају и на Ади Циганлији, Ушћу и другим отвореним просторима.

И минулог викенда, због полумаратона, град је био паралисан. Суграђани су пешачили Бранковим мостом јер је био затворен за четвороточкаше, а због 70 измењених линија јавног превоза ко год је негде кренуо, каснио је. Суграђани нису могли да се снађу ни где се чекају аутобуси, а ни којим улицама саобраћају.

С новом одлуком, не би требало да буде затварања централних улица само да би се неко провозао ролерима или промовисао отварање продавнице неког бренда.

Заменик градоначелника осврнуо се и на остатке бедема пронађене на Тргу републике.

- Уколико се покаже да остаци припадају Стамбол капији, они ће бити конзервирани, а биће промењен сам план реконструкције. Недавно смо и приликом реконструкције Малог степеништа на Калемегдану нашли два потпуно зазидана степеника која смо поново отворили. Следеће за обнову је Велико степениште и Турско купатило - истакао је Весић.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:
Смрдибубе атакују на станове

ОБНОВА СКАДАРСКE

ГОВОРЕЋИ о реконструкцији Балканске улице, Весић је истакао да ће она бити завршена током октобра, а да ће у наредне две недеље бити асфалтирана, што је припрема за постављање коцке.

Најавио је и почетак реконструкције Скадарске за 15. октобар.