Весић: Загорчаћемо живот свима који граде нелегално

Танјуг

10. 08. 2018. у 11:08

Весић: Загорчаћемо живот свима који граде нелегално

Фото: Танјуг

Према проценама заменика градоначелника Београда последњих година нелегално изграђено неколико стотина хиљада квадрата
Нелегална градња је један од највећих проблема у Београду и градске власти ће донети читав сет мера како би се томе стало на пут и тражити измену и одређених републичких закона, најавио је данас заменик градоначелника Горан Весић.

Прочитајте још:Бесправна градња као прање новца

"Загорчаћемо живот свима који граде нелегално, јер тако краду и од државе и других грађана. Нелегални градитељи су тренутно највеће зло у Београду и бићемо ригорозни према свима који нелегално граде", поручио је Весић гостујући на Студио Б.

Према његовим проценама, у главном граду је последњих година нелегално изграђено неколико стотина хиљада квадрата.

"Нелегалном градњом не плаћају доприносе за грађевинско земљиште Граду, а ми од тих доприноса градимо путеве, канализацију, школе, вртиће и друго. Са друге стране, они грађанима ништа јефтиније не продају те станове, већ новац преливају у своје џепове. Такође, варају грађане који добијају станове које не могу да легализују", рекао је Весић.

Прочитајте још:Фалио један папир за рушење на Копу

Он је подсетио да је нелегална градња кривично дело и истакао да ће Град зато предложити читав сет мера како би зауставио нелегалону градњу и предложити Влади Србије потребне измене закона.

"Неке ћемо сами променити и већ на скупштини у септембру променићемо одлуку о недозвољној спратности за нелегалну градњу. Јер, видимо да су поједини узмали грађевинске дозволе колико су могли, а онда нелегално градили изнад тога. Моја порука је да се то неће легализовати. Променићемо нашу одлуку по коме ниједна комунална кућа неће смети да прикључи нелегални објекат на водовод , канализацију, топлане и друго, јер је то забрањено. Тражићемо да објекти у изградњи плаћају порез на имовину и на тај начин спречити све који завршене објекте воде као да су још у изградњи да би избегли плаћање пореза на имовину", рекао је Весић.

Он је додао да ће градске власти тражити и од републичких предузећа као што су ЕПС, Телеком и Србијагас да не смеју да прикључе нелегални објекат.

Како каже, тражиће и измену закона да се стави забележба у катастар да је неки објекат нелегално грађен да би сви који купују знали да купују нешто што је направљено кривичним делом.

"Тражићемо да убудуће одговарају и власници парцеле, а не само они који граде, јер често неки инспектори који направе договоре са инвеститорима у ствари воде поступак на НН лица и мисле да тако могу да преваре закон и да сутра ако им дође полиција могу да кажу да су спровели поступак и да нису могли да утврде ко је то радио", рекао је Весић.

Најавио је да ће се радити и упаривање података са легализацијом, јер се често дешава да онај који се води ка НН лице у ствари поднесе захтев за легализацију, што се десило на Звездари у Мариборској.

Тражиће се и измена Закона о прању новца која ће омогућити да свака нелегална градња преко 100 квадрата буде пријављена од града као потенцијално прање новца, рекао је Весић и додао да онда ти инвеститори објасне полицији одакле им паре.

"Не раде то сви, али сигурно да има пара које су нелегалне. Тако ћемо читав низ мера предложити како би спречили да било ко може да прода квадрат нелегалне градње", истакао је Весић.

Подсетио је да сада може да се добије електронска грађевинска дозвола за највише 28 дана, тако да нема разлога да се не гради легално.

"Тражићемо и да влада орочи Закон о легализацији", рекао је и додао да би за нелегане зграде требало да се плаћа већи порез на имовину.

Говорећи о реконструкцији Трга Републике, Весић је најавио да би ти радови требало да почну у наредних седам до десет дана и да ће трајати 420 дана.

"Трајаће дуго, али ће се радити 24 сата. Ја сам тражио од аустријске компаније "Штрабаг" која је добила посао да раде 24 сата, да поставе камере како би грађани могли да прате како се ради и у сваком тренутку да виде на интернету колико има радника и да виде да ће се радити и у поноћ, и ујутру и схвате да заиста хоћемо тај посао да урадимо брзо", навео је Весић.

Говорећи реконструкцији Скадарлије, он је подсетио да су прва и друга фаза радова завршене прошле године и да је преостало да се уради трећа фаза.

"Остао је тај последњи део од Господар Јованове до Булевара деспота Стефана. То је требало да се уради током пролећа, али на затев угоститеља почетак радова померили за средину септембра како бисмо сачекали да прође туристичка сезона", појаснио је Весић и додао да ће трећа фаза радова почети средном септембра, а завршити до краја новембра.

После реконструкције калдрме, додао је, уследиће реконструкција Куће Ðуре Јакшића.

"Тренутно Завод за заштиту споменика културе ради пројекат. Направићемо у оквиру ње и инфоцентар за Скадарлију где ће туристи моћи да купе сувенире", додао је заменик градоначелника.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (36)

djuranja

10.08.2018. 11:39

a nelegalo podizanje dva sprata u zgradi iz 1923 (5 i 6sprat bez lifta) ,na Zelenom Vencu u Kraljevica Marka ,gore na pocetku ? Koji se bas sada nelegalno jos nadogradjuje u vvis ,dodatno ,u ulici koja treba da postane pesacka zona!? Stanari su inace uzasnuti zbog sleganja zgrade ...Da li ste i koliko ozbiljni ,ili to vazi za "njihove" a ne za "nase" ?

MAKSS

10.08.2018. 11:42

Zakon se mora postovati i na papiru i na terenu, to vazi i za primenu zakona o nelegalnoj gradnji.

Milica

10.08.2018. 11:42

Neophodno je da se stane na put vlasnikui kao i da se zabrani rad kompanijama koje grade bez dozvole.

MAKSS

10.08.2018. 11:44

Porazavajuce je to da neko proda nekome stan a da taj isti stan ne moze da se legalizuje jer nema ni jedan potrebni dokumenat.

Merima

10.08.2018. 11:50

Potrebno je sve gradnje uvesti u legalne tokove tako da neće biti više šanse za pranje novca i bogaćenje na račun države i svih njenih građana.

Miki

10.08.2018. 12:14

Zabraniti nelegalnu gradnju ali i sve što je urađeno dosada.Ako podleže pravilima gradnje i može se legalizovati u redu.Sve drugo srušiti.Posebno zaštiti obale reka,niko se neoglašava povodom toga.Možda je tvrd kamen pa se neda srušiti.

Jovica

10.08.2018. 12:21

Svi koji svesnoii namerno ne postuju zakon radi licnog bogacenja, treba po zakonu procesuirati i kazniti

Biljana

10.08.2018. 13:53

hohohohohohohoho baš me nasmeja, al mi nije ni malo smešno! kad vidim prvu zgradurinu - favelu u Borči srušenu biću spremna da poverujem da možda nešto možete i da promenite u oblasti gradnje. do tada ćutite, prvo rezultat pa samoreklama. odgovorno tvrdim veće nelegalne gradnje od ove u zadnjih godinu dana ovde u Borči nije bilo, mereno u m2.

Uros

10.08.2018. 14:43

Dosta je ova država i ovaj narod trpeo nelegalne gradnje i sve ostale nelegalne radnje, mora se stati na put takvim ljudima.

vojislav

10.08.2018. 15:24

Nabolja klazna bi bila oduzimane celokupne imovine , i plus zatvorska kazna!Ti sto su jednom se obogatiki nije im to prvi put !Zakinse izvodjaca ,drzavu i kupce i eto para!!!

Maja

10.08.2018. 20:21

Po meni je nelegalna gradnja divljastvo koje nema ni smisla, a i poprilicno je bezabrazno prema onima koji legalizuju svoju gradnju!

Milica

10.08.2018. 23:36

Nelegalna gradnja bi trebala da ima vece sankcije od propisanih zakonskih kazni, kako bi se ljudi koji bespravno podizu kuce, objekte adekvatnije kaznili!

Fudbaler

11.08.2018. 00:01

Pa tako i treba Goran Vesić zaista radi na tome da građani Beogradu ostvaraju jednako prava, naravno da svaki izgrađeni objekat mora da bude u procesu legalizacije. Grad Beograd će se potruditi da svi legalni imaju sve što potrebno,a kazniti sve investitore koji nemaju dozvolu za izgradnju.

Jovana

11.08.2018. 21:42

Bespravno podizanje objekata je nelegalno i za gradjane koji tako postupaju trebaju biti ostrije kazne!

Marija

11.08.2018. 21:44

Vec mi se svidja sta Vesic ima u planu, kako ce Beograd da se razvija i lepse da izgleda!