NELEGALNA gradnja godinama guši prestonicu, čak i po donošenju Zakona o legalizaciji. Ipak, vest o nadgradnji zgrade u Mariborskoj 10 na Zvezdari, čini se da je prelila čašu. Zamenik gradonačelnika Goran Vesić rekao je da će za tu građevinu odgovarati nelegalni investitor i onaj ko je gradnju dozvolio.

- Zatražio sam da se od Opštine Zvezdara pribavi informacija o svemu što se događalo sa tom gradnjom. Šokiran sam onim što sam video i za ovo će neko morati da odgovara. Prvo nelegalni investitor, a potom i oni koju su ovo dopustili - rekao je Vesić.

Zamenik gradonačelnika je istakao da Grad priprema predlog mera za suzbijanje bespravne gradnje.

- Predložićemo izmene nekoliko zakona kako bi ubuduće za bespravnu gradnju odgovarao i vlasnik parcele, a ne samo onaj ko gradi, kao i zabranu rada za kompanije koje grade bez dozvole. Tražićemo krivičnu odgovornost za odgovorna lica u javnim preduzećima koja bespravne objekte priključuju na infrastrukturu, upisivanje tereta u katastru na svaki objekat dok se ne plate sve obaveze prema državi - precizirao je Vesić.

Jedan od predloga je i da Grad svaku bespravnu gradnju veću od 100 kvadrata prijavljuje kao pranje novca, pa će, prema njegovim rečima, oni koji grade morati da dokazuju poreklo para. Vesić je dodao i da će u septembru na Skupštini izmeniti i odluku o dozvoljenoj spratnosti za legalizaciju.


ZIDA UPRKOS ZABRANI

Na trospratnu zgradu u Mariborskoj 10 na Zvezdari, investitor je nadogradio još tri sprata. Uprkos zatvaranju gradilišta, mnogobrojnim prijavama stanara iz ulice i donošenju rešenja o uklanjanju spratova, investitor nastavlja da gradi.