Неће бити изливања Саве и Дунава у Београду

Г. Н.

06. 03. 2018. у 13:45

Неће бити изливања Саве и Дунава у Београду

Суграђани не треба да страхују / Фото А. Стевановић

После отапања снега, стручни тимови РХМЗ помно прате ситуацију на престоничким рекама. Надлежне службе максимално у приправности. Критичан датум за Дунав је 11. март, када ће се таласи обе реке спојити

ИАКО забрињавајуће вести стижу из појединих градова Србије, који страхују од изливања река после отапања снега, Београђани не треба да се плаше. Како кажу из Републичког хидрометеоролошког завода (РХМЗ), ситуација на Сави и Дунаву помно се прати и надлежни су у приправности за редовну одбрану од поплава.

Из РХМЗ напомињу да постоји могућност изливања у небрањеним подручјима, али то је искључиво у деловима на обали на којој су изграђени нелегални објекти. Чињеница је да Сава расте.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:
ПУКОМ СРЕЋОМ ОСТАО ЖИВ: Син кроз прозор кренуо за татом

- Због топљења снега у Словенији, Босни, Хрватској и Црној Гори, водостај на Сави ће бити у умереном и већем порасту од сутра до краја друге половине месеца - кажу из Сектора за метеоролошке и хидролошке прогнозе при РХМЗ. - Након тога очекује се да ниво реке буде у стагнацији и мањем колебању. Постоји тенденција да се водостај приближи граници редовне одбране од поплава код Београда.

Према речима надлежних, количина снега у земљама региона већа је него годинама раније, због чега постоји опасност да одбрана од изливања превазиђе редовну. Иста је ситуација и са одбраном Дунава.

- Критичан датум за Дунав је 11. март, када ће се таласи од Дунава и Саве сабрати у Београду. Редовна одбрана од поплава биће на снази до краја марта, али остаје отворена могућност да степен опреза буде превазиђен и у овом случају - кажу из РХМЗ.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:
НБГ: Грађани траже санацију стазе

Према последњим подацима Републичког хидрометеоролошког завода, водостај на обе београдске реке је у благој стагнацији. Хидролози свакодневно шаљу податке Јавном водопривредном предузећу "Србијаводе", у оквиру ког су и "Београдводе", те суграђани не треба да страхују од озбиљније ситуације.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације