У НАСТАВКУ акције на сузбијању финансијског криминала припадници Управе криминалистичке полиције (УКП) са колегама из Београда ухапсили су у четвртак бившег председника општине Сурчин Војислава Јаношевића и још пет особа. Они су осумњичени за злоупотребу службеног положаја, тешку више од 27 милиона динара.

За исти износ оштећена је ова београдска општина. Приведени су и Гвозден Радивојчевић, директор београдског предузећа „Комградња“, Јован Миливојевић, бивши директор Јавног предузећа „Сурчин“, Раде Спасић, надзорни орган у овој општини, Светлана Спасеновић, руководилац радова предузећа „Комградња“ и Дејан Радојевић, такође руководилац радова у овој фирми.

Полиција основано сумња да је Јаношевић од јуна 2011. до марта 2012. ово кривично дело починио са осталима у саизвршилаштву. То је учинио тако што је 6. јуна 2011. као председник, у име општине Сурчин, закључио Уговор о извођењу радова на изградњи канализационе мреже у укупној вредности од 112.878.275,00 динара.

- Потом је, 20. јула исте године, Уговором о уступању уговорне обавезе општине пренео на Јавно предузеће „Сурчин“. После тога је осам лажних и фиктивних „привремених ситуација“, сачињених и испостављених од стране Радивојчевића, Радојевића и Светлане Спасеновић, са директором ЈП Миливојевићем и надзорним органом Спасићем, одобрио и оверио њихово плаћање од 43.703.081,00 динара - тврди полиција. - Јаношевић је то урадио, иако је знао да радови који се наводе у спорним ситуацијама нису извршени у наведеном обиму, као и да је плаћено супротно склопљеном уговору (члану 10), који предвиђа плаћање у року од 180 дана од пријема ситуације.

ОД БАШТЕ ДО ПРИТВОРА ОПЕРАТИВЦИ су Војислава Јаношевића у четвртак ујутру, кад су дошли да га приведу, затекли у башти. Остало је нејасно да ли је покушао да побегне. Полицију је на вратима куће дочекала његова супруга са речима да није ту. Убрзо је пронађен у башти свога дома.

Поред тога, актом „Пресек изведених радова“ од 10. септембра прошле године, који су оверили и потписали челници Сурчина и „Комградње“, наводи се стварна вредност радова од 16.501.085,78 динара. Тиме је „Комградњи“ прибављена корист од 27.201,996,00 динара, а на штету општине Сурчин.

Ову акцију криминалистичка полиција одрадила је у сарадњи са Вишим јавним тужилаштвом у Београду. Приведенима је одређено полицијско задржавање од 48 сати, а по истеку ће бити приведени истражном судији.

КРИВИЧНЕ ПРИЈАВЕ

* ПРОТИВ Војислава Јаношевића и његових сарадника грађани Сурчина су поднели више од 280 кривичних пријава, сумњичећи их за милионску пљачку.

* ПО овој општини лепљени су плакати против Јаношевића, иначе члана Демократске странке, који је као функционер ове партије био председник општине од 2005. до лета 2012.

* ЗА време његовог мандата уређена је летња позорница у Бојчинској шуми, а сређен је и трг у центру општине Сурчин. Опозиција га је оптуживала да је узимао кредите и ненаменски их трошио, а послове додељивао блиским фирмама.

* ДАН пред хапшење, као одборник у Скупштини града Београда, са колегама из ДС, у згради градске управе на Тргу Николе Пашића, предао је иницијативу за подизање споменика у част Зорана Ђинђића.