Da li ćemo ostati bez kuvara i sobarica
17. 03. 2019. u 22:28
Poslodavcima u Zapadnoj Evropi nedostaju kvalitetni kadrovi u turizmu. Oko 3.000 iskusnih radnika iz ove branše planira da ode iz zemlje do kraja godine
Depositphotos
UKOLIKO poslodavci ne povećaju plate u sektoru turizma, očekuje se da će do kraja godine oko 3.000 sobarica i kuvara iz Srbije otići iz zemlje u potrazi za novim poslom.
Turistički radnici su izuzetno zabrinuti za stanje u turizmu, jer su prosečne plate zaposlenih u većini restorana i hotela veoma niske, a ukoliko iskusni kuvari i sobarice napuste svoja radna mesta, srpski turizam neće moći godinama da se oporavi.
- Reč je o iskusnim radnicima, u najboljim godinama, koji drže srpski turizam - kaže Georgi Genov, direktor Udruženja hotelijera i restoratera HORES. - Ovi ljudi žele da napuste posao, jer su profili zaposlenih u sektoru usluga traženi svuda u svetu i nude im se bolje plate. Stupile su na snagu olakšice za radne dozvole, a Nemačka traži čak tri miliona iskusnih radnika.
Naša iskusna radna snaga sa znavanjem engleskog izuzetno odgovara poslodavcima u zemljama Zapadne Evrope. Zanimljivo je da su sobarice i kuvari traženi svuda, pa i u SAD gde u svakom trenutku može da nađe posao 900.000 radnika. I u Srbiji je non-stop otvoren konkurs za sobarice.
- Poslodavci će morati da povećaju plate, ali i država mora da olakša poresku politiku, pošto 60 odsto primanja odlazi na porez - ističe Genov. - Prosečne plate u sektoru usluga su izuzetno male, od 31.000 do 40.000 dinara imaju radnici u hotelijerstvu, a u ugostiteljstvu je prosek još niži, oko 29.000 dinara. Ukoliko ovi ljudi odu, nove ćemo teško pronaći, a broj turista i novih hotela se u Srbiji stalno povećava.
Pročitajte još - Rado đaci idu u kuvare
Srednja turistička škola u Novom Beogradu godinama važi za najpopularniju, jer nudi atraktivne obrazovne profile za koje se prijavljuju odlični đaci, upisuju je kao prvu želju, a potrebno je i po 70 bodova. Ova škola upravo školuje potrebne kadrove, koji već sa 18 godina mogu da počnu da rade i tokom prakse steknu potrebno znanje.
.jpg)
- Turizam se danas smatra globalnim ekonomskim fenomenom, pa ne čudi veliko interesovanje maturanata za upis u našu turističku školu - kaže Dragutin Miličić, direktor Srednje turističke škole na Novom Beogradu. - Interesovanje je, zaista, veliko pre svega za kulinarski smer i turističko-hotelijerske tehničare. Našu učenici idu na praksu u najbolje beogradske hotele i učestvuju u događajima koje organizuje TOB.
Pročitajte još - Vrnjački đaci kuvaju za medalju
Praksa je najvažnija u svetu turizma, vredi više i od fakultetske diplome, a najbolji primer je čuveni Džejmi Oliver koji je prekinuo školovanje sa 16 godina.
- Mi školujemo decu da se odmah uključe u privredu, a nekada je 70 odsto dece počinjalo da radi sa 18 godina - ističe Miličić. - Nažalost, sada je to 30 odsto, jer većina ne želi da radi, nego da nastavi školovanje.
PP
18.03.2019. 03:28
Mogu poslodavci I bez smanjenja nameta, drasticno da dignu plate. Kako poslodavci u Hrvatskoj mogu davati skoro 100% vece plate, a nameti im na plate nizi za 26% ,nego netibu Srbiji.
@PP - nemaju plate kao u Nemačkoj? E, blago nama, s vama...
Pitajte Vučića!!!
Ostace SAMI ovde da uzivaju jer nikada nam nije bilo bolje! I ovi sad,i ovi sto provaljuju,zajedno!
Остаде Србија без лекара, медицинских сестара, шофера, свих могућих врста и подврста дунђера, водоинсталатера... а сада, ето, и без кувара. Све бре то алаво и бесно, тражи `леба преко погаче, па им овдашње плате од читавих 250 - 300 евра мале! Али, најважније је да ће да нам буде осетно боље већ почетком 2179. Штета само што нас, као народа, тад више одавно овде бити неће. Ни у траговима.
Komentari (9)