SPREMNI za sve izazove: PRIZNANjE veretinarskom specijalističkom institutu Kraljevo

Novosti Online / G.Ćirović

ponedeljak, 25. 05. 2020. u 15:43

СПРЕМНИ за све изазове: ПРИЗНАЊЕ веретинарском специјалистичком институту Краљево

Foto:G. Šljivić

Za vreme vanrednog stanja zaposleni u ovom institutu su 47 dana obavljali testiranje uzoraka na korona virus sa teritorije čak šest okruga

KRALjEVO – Među 20 naučnih institucija u Srbiji koje su nagrađene zahvalnicama Vlade Srbije za izuzetan doprinos u borbi protiv širenja infekcije kovidom-19, potpuno zasluženo našao se i Veterinarsko specijalistički institut Kraljevo (VSI).


Za vreme vanrednog stanja zaposleni u ovom institutu su 47 dana obavljali testiranje uzoraka na korona virus sa teritorije čak šest okruga – Raškog, Zlatiborskog, Šumadijskog, Moravičkog, Rasinskog i Kosovskomitrovačkog.


- U tom periodu obrađeno je oko 9.000 uzoraka, prosečno 190 na dnevnom nivou, čime smo pokazali da smo spremni i obučeni i za ovaj, ali i sve druge izazove. Priznanje nam mnogo znači i velika je čast kada vam država ukaže ovu vrstu poverenja – kaže Mišo Kolarević, direktor VSI.


Ovo zasluženo priznanje, prema njegovim rečima, ne bi smelo da zaseni ogromnu ulogu u borbi protiv epidemije svih zaposlenih u zdravstvenim i medicinskim ustanovama i u lokalnim Zavodima za javno zdravlje.


Pročitajte još: Počinje testiranje i u kraljevačkom VSI: Uzorci stižu iz pet okruga


- Sa svima smo imali odličnu saradnju i zahvaljujući njihovom razumevanju uspeli smo da prevaziđemo početne probleme koji su se pre svega su ticali kapaciteta i velikog priliva uzoraka na ispitivanje. Na kraju možemo biti zadovoljni kako smo celokupan posao odradili – dodaje Kolarević.


Povreni zadatak na testiranju uzoraka VSI je zvanično okončao 18. maja. Sada se svi uzorci na analizu šalju u laboratoriju „Vatreno oko“ Kliničkog centra Srbije.