U poslednjih mesec dana u Kovid ambulanti leskovačkog Doma zdravlja na pregled se javilo 1.175 osoba, a kod 361 pacijenta je sprovedena kompletna procedura predviđena protokolom lečenja za potencijalno inficirane virusom korona i oni su posle rendgena pluća i laboratorijskih analiza upućeni u trijažni centar Kovid bolnice. U njoj se trenutno leči 147 pacijenata sa područja Jablaničkog okruga.

- Od početka rada Kovid ambulante njenom osoblju je bilo omogućeno da sami organizuju svoje radno vreme na način kako misle da im najviše odgovara. Rad pod kompletnom zaštitnom opremom nije lak, pa smo sada, zbog zamora, prešli na četvoročasovno angažovanje, ali to u globalu ne menja sistem rada. Bitno je da su zaposleni sada zadovoljniji i odmorniji i da imaju manje kontakata sa pacijentima čime se smanjuje i rizik od eventualne infekcije – ističe dr Časlav Nedeljković, zamenik direktora Doma zdravlja u Leskovcu i dodaje da su u funkciji i sve ostale ambulante na teritoriji grada.

Kovid ambulanta je otvorena od sedam do 22 časa, a tokom noći kompletnu opservaciju pacijenta obavlja služba Hitne medicinske pomoći. Njeni zaposleni su za mesec dana pružili 1.207 usluga, dok je radiološka služba imala dodatnih 927 snimanja.

Direktor leskovačke Opšte bolnice dr Nebojša Dimitrijević ističe da je u Kovid bolnici u gradu na Veternici angažovano 80 lekara, 160 medicinskih sestara i teničara, 65 spremačica i po 15 servirki i tehničkog osoblja.

- Trenutno imamo 147 pacijenata. Od sada će svi sa područja našeg okruga biti hospitalizovani ovde osim onih kod kojih, zbog ozbiljne komplikacije bolesti, bude bilo potrebe da se transporuju u niški Klinički centar. Uporedo sa tim vodimo računa da nam virus ne uđe u glavnu bolnički zgradu. Svim pacijentima koji nam se jave zbog drugih bolesti radimo brzi test, a onda uzimamo i bris, ali dok ne stignu rezultati prema njima se ponašamo kao da su pozitivni. Oni se smeštaju u posebnu sobu i tek kada se utvrdi suprotno mogu na odeljenja – ističe dr Dimitrijević.       

Upravnik Kovid bolnice dr Dragan Jovanović naglašava da je njeno osoblje sve vreme na visini zadatka koji im je poveren.

- Najveći teret podnela su odeljenja za infektivne i plućne bolesti, ali i još nekoliko odeljenja koja su uključena u naš rad. Možemo da budemo zadovoljni. Pored brige o pacijentima posebno se vodi računa o tome da ne dođe do kontaminacije osoblja. Uprkos zamoru nije bilo mesta za opuštanje. Važno je da se poštuju procedure i na tome sam najviše insistirao – naglasio je dr Jovanović.

On je ocenio da pada virulenca virusa i da je u bolnici sve više pacijenata iz kontakata. Oni dolaze u dobrom stanju čak i bez ikakvih simptomima bolesti. To su, kaže, mahom zdrave osobe koje treba izolovati i dodaje da se sada borimo sa repovima virusa koji će se sporadično pojavljivati i trajati zbog čega ne očekuje da Kovid blnica uskoro bude zatvorena.  

- Kad se život rodi, on se gasi. Tako je i sa virusom. Najveći broj trenutnih pacijenata su mladi ljudi, između 25 i 35 godina, i važan je samo dobar imunitet da bi se uspešno izborili sa ovom bolešću – zaključio je dr Jovanović.


Od početka epidemije u leskovačkoj Kovid bolnici je izlečeno 135, a u privremenim bolnicama još 117 pacijenata. Njihov ukupan broj od 252 osobe čini 62,5 odsto zaraženih. Osim tereta tokom lečenja  zaraženih pacijenata veliki broj zaposlenih u leskovačkom zdravstvu je i inficiran ovim virusom.


Od početka epidemije bilo ih je 85 od čega u leskovačkoj Opštoj bolnici i Domu zdravlja 77. Od ovog virusa oporavlja se još sedam radnika Opšte bolnice, četiri medicinska i tri nemedicinska, dok Dom zdravlja ima i novoobolele: po četiri lekara i tehničara i jednu spremačicu. Zbog toga je u jednoj gradskoj zdravstvenoj stanici urađena kompletna dezinfekcija objekta.    

                   
JOŠ PET NOVOOBOLELIH U JURI

Prema poslednjim podacima, među zaposlenima u „Jurinoj“ fabrici u Leskovcu registrovano je još pet novoobolelih radnika tako da je ukupan broj trenutno inficiranih porastao na 26, što znači da je u Jablaničkom okrugu od početka epidemije od virusa korona obolelo 408 osoba. U Leskovcu 262, Vlasotincu 102, Bojniku 24, Lebanu 17 i u Medveđi četiri. Očekuju se rezultati testiranja za 242 osobe. Među njima je i oko 200 radnika „Jure“ koji su bili u kontaktu sa obolelima i njihovi rezultati već pristižu.