Srpski tunel neutrališe koronu: Šabački inovatori poklanjaju šest od deset svojih dezo-prolaza

A. DELIĆ

28. 04. 2020. u 06:51

Tim mladih Šapčana uz pomoć Fonda za inovacije napravilo prvi domaći dezinfekcioni prolaz. Sličan princip kao kod prskalica u baštama kafića

Српски тунел неутралише корону: Шабачки иноватори поклањају шест од десет својих дезо-пролаза

Kreativni tim iz Šapca Foto A. Delić

PRVI srpski dezinfekcioni tunel osmišljen je i napravljen u Šapcu. Tim mladih mašinskih inženjera, tehničara, zavarivača i bravara iz firme "Korten art", uz pomoć Fonda za inovacije kontruisao je prototip domaćeg dezo-prolaza, a od deset napravljenih, šest nameravaju da poklone.

- Do ideje smo došli jer smo sličan princip rada već koristili u firmi kako bismo se leti rashladili. Praktično, to su one prskalice u kafićima koje viđate tokom vrućine - uvodi nas u priču Bojan Lolić, direktor. - Kada je Fond za inovacionu delatnost raspisao konkurs za inovativna rešenja u borbi protiv pandemije, odmah smo se javili. Imali smo intervju preko "Skajpa" i Fond nas je finansijski podržao. Dezinfekcioni tunel koji su proizveli Šapčani potpuno je automatizovan, a cilj je dezinfekcija tela, obuće i odeće i neutralizacija potencijalnog prisustva virusa. Masa mu je 270 kilograma, dimenzije su 80 puta 150 centimetara, a visina 2,4 metra. Ima ugrađen rezervoar od 50 litara, dovoljan za 1.500 ciklusa dezinfekcije.

- Jedan ciklus traje četiri sekunde i za to vreme stvori se mikrofilm dezinficijenca na telu, a da faktički niste mokri. Čestice veličine 10 do 20 mikrona zadržavaju se od 30 sekundi do minut na telu odnosno odeći i obući, što značajno ili skoro u potpunosti neutrališe virus - objašnjava Lolić.

SVOM GRADU

- Jedva čekamo da naše tunele vidimo ispred medicinskih ili socijalnih ustanova. Jedan će ostati u Šapcu, a lokalna uprava opredelila je da on tokom narednih dana bude postavljen ispred kovid-ambulante Doma zdravlja. Fond za inovacije odlučuje gde će preostalih pet tunela biti postavljeni - kaže Lolić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

Goran

28.04.2020. 07:10

To postoji vec 5 decenija ali pozdravljam to sto je u domacoj proizvodnji...