PENZIONERI iz Aranđelovca Siniša Ristić (85) i njegova ćerka Spomenka Ristić (64), smislili su kako da korisno ispune vreme tokom zabrane izlaska. Siniša, koji je po struci keramičar, ali zna i krojački zanat, već danima šije zaštitne maske i poklanja ih komšijama, prijateljima, rođacima. Dnevno iz njihove manufakture izađe oko 100 maski. A iz početne ideje da se "ubije vreme" razvila se i lepa humanitarna akcija!

Sav novac kojim novi vlasnici maski časte krojača, odlazi za pomoć mladiću iz Aranđelovca Ćorđu Gavriloviću (28), koji je zbog spastične paraplegije donjih ekstremiteta, osuđen na život u kolicima. Već mesecima traje njegova borba da sakupi dovoljno sredstava i ode na operaciju u Kinu, posle čega bi ponovo mogao da stane na noge.

Maske, šarene, originalne, čim sašije, Siniša pošalje ćerku da ih okači na vrata ograde. Naručioci maski, kojih je sve više, u znak zahvalnosti u poštanskom sandučetu ostave novac. Ko koliko može i misli da treba.

- Dodatna motivcija mom ocu bila je što ga za maske koje poklanja, ljudi časte, pa sve te uplate sakupljamo u Fond za lečenje meštanina Đoleta - kaže Spomenka. - Nama je ovo način da ne upadnemo u depresiju, da vreme provedemo ispinjeno i korisno, pogotovo što time pomažemo drugima.

Po rečima naše sagovornice, Siniša dnevno izradi i 100 maski, jer su dobili električni nož za sečenje materijala, pa sve ide brže. Do sada su već izradili oko 4.000 maski!

ZA ONKOLOGIJU

POZVANI smo da se uključimo u snabdevanje Onkologije u Beogradu maskama. Spremamo se da se uključimo u ovu akciju za 10.000 maski koje su hitno potrebne bolnici.