U tekućoj školskoj godini po modelu dualnog obrazovanja u Vojvodini se školuje 1.800 đaka u 82 odeljenja u 15 lokalnih samouprava. Od ukupno 11.823 učenika upisanih u prvi razred srednjih stručnih škola, skoro sedam odsto đaka se školuje za dualne obrazovne profile. U Subotici za devet dualnih obrazovnih profila u četiri srednje škole (Ekonomska, Tehnička, Politehnička i Hemijsko-tehnološka) u prvi razred upisano je osam odeljenja sa 220 učenika, što znači da se tu školuje skoro četvrtina "prvaka" u Vojvodini.

- Subotica je svesna značaja dualnog obrazovanja i jedan je od prvih gradova u Srbiji koji je prepoznao vrednosti koje nudi i u tom smislu pružamo punu podršku školama i obrazovanju učenika. U ovom segmentu škole i privreda nastupaju kao partneri, a lokalna samouprava je čvrsta spona koja povezuje, pomaže i usmerava da ta saradnja bude na visokom nivou i u kontinuitetu i na taj način obrazujemo mlade za potrebe privrede u regionu, obrazujemo kadar koji Subotici treba - poručio je gradonačelnik Bogdan Laban, na otvaranju skupa posvećenog dualnom obrazovanju. - Razvoj i širenje industrijske zone je nešto što nam daje zamajac da će dualno obrazovanje biti još uspešnije, jer ima pogodno tlo za razvoj i zato se trudimo da školama budemo čvrst oslonac. Podstičemo upis učenika na deficitarne profile i stipendiramo 30 učenika koji pohađaju nastavu na dualnom obrazovanju.

U celoj Vojvodini beleži se rast broja đaka koji se odlučuju da deo časova provode u učionici, a deo na praksi u nekom od preduzeća.


PROČITAJTE JOŠ: Odbrana vodovoda nije samovlašće: Viši sud ukinuo uslovnu zatvorsku kaznu osmorici predstavnika MZ Lipar u opštini Kula


- Svi smo svesni da teorijsko znanje nije dovoljno da se mladi zaposle na željeno zanimanje posle završenog nivoa formalnog obrazovanja. Zato je suština da se kompetencije stiču u kompanijama koje zapošljavaju zanimanja za koja su se opredelili - objašnjava Gabrijela Grujić, pomoćnica ministra prosvete, dodajući da samo Tehnička škola ima 12 kompanija sa kojima sarađuje.

Među onima koji su završili srednju školu po dualnom obrazovanju je Tomislav Kovač, koji je zaposlen u kompaniji "Kontinental", gde je bio na praksi tokom školovanja.

- Nisam morao da tražim posao, dobio sam ga automatski i nisam morao da prolazim obuku koju imaju novozaposleni, već sam samo nastavio sa radom - kaže Kovač, koji je školovan za bravara-zavarivača. - Svima bih preporučio da se ovako školuju, jer će tako izbeći traženje posla.


NA ZAHTEV PRIVREDE

Proces dualnog obrazovanja inicirala je Privredna komora na zahtev privrednika i tržišta, a imamo ogromnu potrebu za radnom snagom.

- Ovo je jedini način da zadržimo mlade u našem gradu i našoj zemlji - poručila je Biljana Štavljanin, direktorka RPK Severnobačkog okruga.