Izgradiće kuće iz neolita: U Ratkovu kod Odžaka grade naselje koje će odslikavati vinčansku civilizaciju

Z. RAJIĆ

utorak, 11. 02. 2020. u 18:41

Изградиће куће из неолита: У Раткову код Оџака граде насеље које ће одсликавати винчанску цивилизацију

Mesto budućeg istorijsko-biološkog parka

Podignute od blata i pruća, kao iz petog milenijuma pre nove ere

U selu Ratkovo u opštini Odžaci započeta je izgradnja tri od predviđenih sedam kuća koje će činiti repliku praistorijskog naselja. Kuće će biti napravljene na lokalitetu Bager bara, u stilu vinčanske kulture, koja je bila zastupljena između petog i četvrtog milenijuma pre nove ere. Zamišljeno je da kopija ranoneolitske naseobine dovodi na Bager baru turiste i školske ekskurzije i da bude mesto za organizovanje kulturnih manifestacija i kutak za druženje Ratkovčana.

- Naselje će, zapravo, biti istorijsko-biološki park. Kuće će podražavati život neolitskog čoveka, a na obali jezera Bager bare biće podignuta sojenica i napravljena postavka ribarskog alata kojim su se služili praistorijski ljudi - navodi Milan Došen, član ribolovačkog udruženja "Bager bara Ratkovo" i seoske zadruge "Suva međa", koji upravljaju radovima i staraće se o naselju.

Neolitsko naselje u Ratkovu gradi se na inicijativu ovdašnjeg zidara Radoljuba Nikolića, poznatijeg kao Majstor Bobi, već iskusnog u arheološkim rekonstrukcijama.

- Kuće će, po uzoru na vinčanske, biti napravljene od zemlje, blata i pruća i pokrivene slamom ili trskom. Ljudski organizam se najlagodnije oseća u kućama od ovakvog materijala - ističe Majstor Bobi, koji je "praistorijsko" selo prošle godine završio na oglednom dobru "Radmilovac" Poljoprivrednog fakulteta u Beogradu i započeo u Staparskoj banji kod Užica.


PROČITAJTE JOŠ: Ajfelova kula u srcu Tamnave: Milivoje (61) doneo duh Pariza usred Uba


S obzirom na to da su se Vinčanci bavili zemljoradnjom i stočarstvom, koje nije bilo nomadskog tipa, u naselju na Bager bari biće napravljeni objekti za stoku i organske bašte.

- U planu je da se gaje autohtone rase ovaca, goveda, konja i koza, a u baštama će neizostavna biti spelta, najstarija vrsta žitarice, prisutna i u vinčanskoj civilizaciji. Iz "praistorijskog" naselja će biti ponuđena zdrava hrana, mesna, mlečna i biljna, što će biti i šansa za opstanak malih poljoprivrednika u Ratkovu - napominje Došen.

Milan Došen / Foto M. Stanimirović


Podizanje naselja biće nastavljeno u aprilu, a kad kuće budu završene, biće napravljena visoka drvena ograda, koja će zakloniti pogled na električne stubove i ostale znakove moderne civilizacije, da se posetiocima ne bi pokvario doživljaj boravka u neolitskom ambijentu.


SMESA KAO DANAS

Stručnu pomoć izgradnji "praistorijskog" sela u Ratkovu pruža Dragan Janković, kustos Muzeja grada Beograda na arheološkom nalazištu Vinča, koji ističe zavidno graditeljsko umeće Vinčanaca.

- Njihove kuće nisu bile oblepljene blatom, nego su bile "malterisane" smesom gline, peska, pleve i vode. To je danas hit materijal u gradnji ekoloških kuća - naglašava Janković.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije