SPREČENO je masovno trovanje divljih životinja uklanjanjem postavljenih zatrovanih mamaca, koji su otkriveni u blizini zaštićenog područja Bačkotopolske doline. Pomor životinja zaustavljen je zahvaljujući brzoj reakciji tima za zbrinjavanje divljih životinja Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode u saradnji sa policijom, opštinskom inspekcijom za zaštitu životne sredine Bačke Topole, Ekološkim društvom "Arhus", Društvom za zaštitu i proučavanje ptica Srbije i Pokrajinskom inspekcijom za zaštitu životne sredine.

Posle primljene dojave, kako saopštava Pokrajinski zavod za zaštitu prirode, detaljnim pretraživanjem terena pronađena su dva otrovana mišara i jedna svraka. Pored toga, nađeno je i oko pet kilograma mesa sa posutim otrovom na ukupno sedam mesta u okviru dve poljoprivredne parcele pod žitom na ovom području.

PROČITAJTE JOŠ: Novo trovanje životinja u Svilojevu, pronađeno još 16 leševa

Leševi životinja i prikupljeni mamci predati su radi utvrđivanja uzroka uginuća u Institut za veterinarstvo "Novi Sad".

Svi slučajevi trovanja odmah treba da se prijave Pokrajinskom zavodu za zaštitu prirode (na broj telefona 021 4896 301) i preduzmu mere da se spreče teže posledice, te pronađu počinioci.