SVE MANjE NEZAPOSLENIH: Lokalna samouprava i NSZ za nova radna mesta.

D. NOVKOVIĆ

24. 09. 2019. u 07:55

СВЕ МАЊЕ НЕЗАПОСЛЕНИХ: Локална самоуправа и НСЗ за нова радна места.

Filijala NSZ u Požarevcu Foto D. Novković

Saradnja lokalne samouprave u Požarevcu i filijale Nacionalne službe za zapošljavanje. Novih radnih mesta će uskoro biti i u pogonu za reciklažu u Industrijskoj zoni

SMANjUJE se nazaposlenost na teritoriji Požarevca, gde je tokom avgusta radno mesto tražilo ukupno 2.218 ljudi, među kojima su 1.362 žene.

Statistika pokazuje da je ovaj bilans za 11,42 odsto manji u odnosu na isti mesec prethodne godine, a 24,63 odsto u odnosu na avgust 2017.

- Očekujem da se broj nezaposlenih uskoro dodatno smanji, jer će tokom oktobra u Industrijskoj zoni početi da radi pogon za reciklažu PET ambalaže - kaže gradonačelnik Požarevca, Bane Spasović.

Povoljnijem bilansu su, saznajemo, znatno doprineli programi Nacionalne službe za zapošljavanje, koji se realizuju na teritoriji čitavog Braničevskog okruga.

Pročitajte još - Jagma za 158 radnih mesta

- Programom samozapošljavanja su bile obuhvaćene 52 osobe, računajući i jednu sa invaliditetom koje su pokrenule sopstveni posao. Kod privatnih poslodavaca, kroz redovni javni poziv, zaposlilo se 52 ljudi, a još 14 kroz program IPA 2013. - objašnjava direktor požarevačke Filijale NSZ Sonja Mirić Mladenović, naglašavajući da odličan efekat pokazuju i stručne obuke koje oni organizuju.

Tako je, od početka godine, obuku za vođenje knjiga završilo četvoro nezaposlenih sa invaliditetom i petoro iz kategorije teže zapošljivih lica, a - osim zapošljavanja na "duže staze" - realizuju i programe za privremeno radno angažovanje. Na takozvanim javnim radovima u Požarevcu i Kostolcu su od januara angažovane 34 osobe koji će mesečno dobijati po 28.000 dinara.

Sonja Mirić Mladenović


Lakše zapošljavanje omogućava i obavljanje stručne prakse, s obzirom na to da polaznici tako završavaju pripravnički staž koji je neophodan za učešće na mnogim konkursima. Prema redovnom javnom pozivu NSZ, u ovaj program je uključen 41 kandidat sa teritorije čitavog Braničevskog okruga, a samo u Požarevcu je stručna praksa odobrena za osam nezaposlenih sa fakultetskom diplomom. Oni će pripravnički staž sticati u Gradskoj upravi, uz mesečnu naknadu od 18.000 dinara.


ŠANSA

ZAINTERESOVANI do radnih mesta dolaze i na sajmovima zapošljavanja. Ove godine, takva manifestacija je u Požarevcu organizovana krajem maja, kada je 26 poslodavaca ponudilo 140 radnih mesta, od toga 12 za osobe sa invaliditetom.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije