Aparati ukidaju liste čekanja

J. SIMIĆ

četvrtak, 16. 05. 2019. u 07:48

Апарати укидају листе чекања

Institut za onkologiju Vojvodine

Uskoro Nova oprema u Institutu za onkologiju Vojvodine u Sremskoj Kamenici. Dva nova CT simulatora i opremanje prostora koštaće 6,2 miliona evra

INSTITUT za onkologiju Vojvodine u Sremskoj Kamenici dobiće još dva CT simulatora za lečenje i zračnu terapiju pacijenata sa najtežim bolestima u Vojvodini. Kada oni za nekoliko meseci budu instalirani, u ovoj ustanovi više neće biti pacijenata na listama čekanja.

Uslovi za nabavku dva aparata stekli su se u sredu kada su ministar zdravlja Srbije Zlatibor Lončar i pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković potpisali Ugovor o sufinansiranju nabavke radioterapijske opreme za potrebe sremskokameničkog instituta.

Tim povodom iz Pokrajinske vlade saopšteno je da će nabavkom i instaliranjem ovih najsavremenijih medicinskih aparata, Institut za onkologiju Vojvodine u potpunosti rešiti problem lista čekanja za sve onkološke bolesnike kojima je neophodan ovakav vid terapije.

Kako je "Novostima" u sredu rekao pokrajinski sekretar Gojković, kompletna investicija nabavke dva nova linearna akceleratora, CT simulatora, i opremanja prostora za njihov smeštaj košta 6,2 miliona evra.

Pročitajte još - Biće ukinute liste čekanja na Institutu za onkologiju

- Očekuje se da će za nabavku ove opreme, kao i njenog puštanja u rad, po projektu biti neophodno nešto manje od devet meseci, s obzirom na to da se uporedo s postupkom kupovine novih uređaja adaptira i prostor u kojem će oni biti smešteni - precizirao je dr Gojković.

Naime, u staroj zgradi Instituta za onkologiju postoje tri bunkera koji su stari oko 30 godina. Posle kompletne adaptacije, koja podrazumeva neophodan građevinski deo radova, kompletnu zamenu kanalizaciono-ventilacionih i elektroenergetskih instalacija, kao i drugih radova, planiran je smeštaj i instaliranje ovih aparata u adekvatan prostor. Tek kada se obave svi ti radovi i završi obuka zaposlenih biće pušteni u rad.

Po rečima dr Gojkovića, u Institutu za onkologiju trenutno postoje četiri aparata za zračne terapije. Jedan je star 11, a drugi 15. godina. Sa već ranije kupljena dva nova linearna akceleratora i nabavkom još dva savremena akceleratora, Institut u Sremskoj Kamenici imaće u funkciji ukupno pet ispravnih aktivnih aparata. Dovoljno da ubuduće ne bude lista čekanja.

RAD U DVE SMENE

DO pre tri godine zračnu terapiju čekalo je preko 1.300 pacijenata, a stavljanjem u funkciju objekta Kamenica 2, kao i organizovanja rada u dve smene, lista čekanja je drastično smanjena. Trenutno zračnu terapiju čeka oko 500 pacijenata. Dužina čekanja u proseku iznosi od četiri do šest nedelja.Pratite nas i putem iOS i android aplikacije