OTVARAJU SE TRI NOVE FABRIKE: Posao za 4.000 radnika!

I. MITIĆ

07. 09. 2018. u 08:27

U gradu na Veternici do kraja ove godine biće otvorene čak tri nove fabrike. Pogone grade britanski "Delfi", korejska "Jura" kao i turski "DŽinsi"

ОТВАРАЈУ СЕ ТРИ НОВЕ ФАБРИКЕ: Посао за 4.000 радника!

Grad unapređuje postojeće uslove

RADOVI na izgradnji sve tri nove fabrike u gradu na Veternici biće završeni do kraja godine. U njima će posao dobiti blizu 4.000 radnika, a u lokalnoj samoupravi očekuju da iskustva investitora iz Velike Britanije, Južne Koreje i Turske budu najbolja preporuka za dolazak novih investicija.

Britanska kompanija "Delfi", odnosno "Aptiv pakard" gradi fabriku za proizvodnju kablova za auto-industriju, južnokorejska "Jura" moderan pogon za proizvodnju komponenti za električne automobile, a turski konfekcionar "DŽinsi Srbija" se seli u novi prostor i najavljuje širenje proizvodnje.

Na gradilištima su u toku intenzivni radovi, a pored objekata u leskovačkoj Zelenoj zoni, budućoj adresi "Aptiv pakarda", gradi se i nedostajuća komunalna infrastruktura. Za izgradnju saobraćajnice duge pola kilometra, parking prostora, kanalizacione mreže, uličnog osvetljenja i trafostanice iz gradskog budžeta biće izdvojeno nešto više od 47 miliona dinara.

- Ovo je samo jedan od načina kojima pokušavamo da privučemo strane investitore. Tu smo da, pored ustupanja zemljišta i davanja objekata u zakup bez nadoknade, brzo reagujemo i da im obezbedimo adekvatnu komunalnu infrastrukturu koja odgovara potrebama njihove proizvodnje, ali i investitorima koji će tek doći u Leskovac - kazao je gradonačelnik Goran Cvetanović.

"Aptiv pakard" je prva kompanija koja je besplatno dobila zemlju u novoj poslovnoj zoni kako bi otvorila 2.500 radnih mesta, a u toku su radovi na opremanju proizvodne hale čija je ukupna površina veća od 20.000 metara kvadratnih. "Jura", koja godinama posluje u Leskovcu, dobila je iste beneficije za zapošljavanje oko 1.000 radnika, dok je za potrebe turskog investitora Grad, u postupku stečaja, otkupio nekadašnje pogone "Sintetike" i, uz pomoć države, potpuno ih renovirao. U taj posao je uloženo 185 miliona dinara, a "DŽinsi Srbija" će otvoriti dodatnih 350 radnih mesta.

Izgradnja fabrike "Aptiv pakarda" Foto I. M.

- "Juri" smo besplatno ustupili zemljište bivšeg "Jugekspresa" koje je lokalna samouprava kupila u postupku stečaja - podseća Cvetanović i dodaje da je Leskovac prva lokalna samouprava u Srbiji koja je na ovaj način obezbedila povoljne lokacije za grinfild i braunfild investicije.

ZELENA ZONA

LESKOVAC u takozvanoj Zelenoj zoni raspolaže sa oko 40 hektara komunalno opremljenog zemljišta. Ova zona je prvobitno bila namenjena skladišnim i prerađivačkim kapacitetima u oblasti poljoprivredne proizvodnje, ali je prvi investitor stigao tek kada je, promenom planskih dokumenata, otvorena i za laku industriju.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (5)

Дејан

07.09.2018. 10:55

Шрафцигер индустрија.Радницима плате по 25000дин а држава њима 10 000€ по запошљеном раднику и плус бесплатно земљиште и пар година не плаћају порез.Радник ради 2-4 год о државном то јест нашем трошку а профит убирају странци и износе га из земље.чист колонијални систем.

Perica Iz Varosi

07.09.2018. 17:45

Још да понесу и раднике , па то би била екстра реализација!!!!!!