Vrnjački đaci kuvaju za medalju

G. ĆIROVIĆ

19. 01. 2018. u 08:16

Vrnjačka Ugostiteljsko-turistička škola, u kojoj nastavu pohađa 760 učenika, rasadnik talentovanih i uspešnih. Sa prestižnog nadmetanja u Strumici doneli deset priznanja. Svako od ukupno 27 odeljenja krcato

Врњачки ђаци кувају за медаљу

Po završetku školovanja većina đaka brzo i lako dobija zaposlenje u prestižnim restoranima / Foto G. Šljivić

NA dugačak spisak nagrada i priznanja sa međunarodnih takmičenja učenici Ugostiteljsko-turističke škole iz Vrnjačke Banje, jedne od najuglednijih i najprestižnijih obrazovnih ustanova ove vrste u Srbiji, nedavno su dodali i četiri zlatne, dve srebrne i četiri bronzane medalje sa prestižnog kulinarskog nadmetanja u makedonskoj Strumici.

U veoma jakoj konkurenciji čak 1.000 profesionalnih kuvara i studenata kulinarstva iz cele Evrope, Vrnjčani su u kategorijama moderno jelo, nacionalno jelo, jelo od jagnjećeg kotleta i karving - rezbarenje voća i povrća, gde su zablistali učenici trećeg razreda Nikola Gligorijević i Aleksa Petrović, uprkos rigoroznom sudijskom kriterijumu osvojili ukupno deset odličja.

- Uspeh naših učenika samo je još jedna u nizu potvrda kvalitetnog rada sa decom. Ponosni smo na osvojena priznanja, znanje i veštinu koje su đaci prikazali po evropskim standardima - kaže Jelena Čeperković, direktorka Ugostiteljsko-turističke škole.

Školujući mlade kadrove u oblasti turizma i ugostiteljstva, prepoznatljiva u celom regionu po tradiciji i kvalitetu nastave - specijalizovanim kabinetima i školskim radionicama - ova obrazovna ustanova poslednjih godina nalazi se u samom vrhu želja mnogobrojnih svršenih osnovaca iz Raškog i Rasinskog okruga prilikom upisa u srednju školu.

- Nisam se mnogo dvoumio. Upisao sam školu koju volim i siguran sam da nisam pogrešio. Planiram da upišem fakultet, ali i da stečeno znanje na delu demonstriram tokom raspusta - kaže Lazar Pantić (16), učenik drugog razreda smera kulinarski tehničar.

Slično govore i njegovi drugari iz odeljenja Živko, Tamara, Stefana i Anđela, dok direktorka škole ističe da je na minulom upisu ispod crte ostalo čak 40 učenika.

- Svako od ukupno 27 odeljenja nam je praktično krcato. Za obrazovne profile - kuvar, konobar i poslastičar na trećem, i ugostiteljski, kulinarski i turistički tehničar na četvrtom stepenu, školujemo ukupno 760 učenika.

Po završenom školovanju, većina đaka brzo i lako dobija prvo zaposlenje i to, prema rečima direktorke, uglavnom tamo gde su i pohađali praktičnu nastavu.

- U "Kraljevim čardacima" na Kopaoniku, na primer, rade čak tri generacije naših učenika. U Vrnjačkoj Banji, prestonici srpskog kontinentalnog turizma, nema konobara ili kuvara koji se nije školovao kod nas - naglašava direktorka Čeperković. - Uz stručni nastavni kadar, znanje i veštinu, ali još više stav, odgovornost, urednost i bezrezervno zalaganje, rezultat ne može da izostane.

ZLATO ZA "VEČERU NA DVORU NEMANjIĆA"

DEMONSTRIRAJUĆI svoju veštinu i znanje đaci ove škole na svim kulinarskim takmičenjima ostavljaju prepoznatljiv pečat. Tako su prošle godine na Otvorenom šampionatu gastronomije i usluživanja u Moskvi oduševili stručni žiri "Večerom na dvoru Nemanjića". Posebni meni obuhvatao je tzv. kneževu zakusku (kozji sir, suva slanina, kajmak, svinjska pečenica, sušeno voće, luk), domaću pitu sa zeljem, zečetinu na srednjovekovni način i salatu od kupusa i sremuša, nemanjićevsku krušku u sulcu od šumskog voća, uz vino žilavku iz manastira Tvrdoš i prokupac iz Ljubostinje. Zlatna medalja, naravno, nije izostala.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)