Vasojevići čuvaju most sa zavičajem

19. 11. 2017. u 07:45

Васојевићи чувају мост са завичајем
U Savinom Selu kraj Vrbasa 25. put staro srpsko pleme obeležilo Svoju krsnu slavu Aranđelovdan i poručilo. Svesni su svog nemanjićkog porekla, slavnih predaka i upozorili da im to niko ne može uzeti

KAO i u prethodnih četvrt veka, Vasojevići i njihovi gosti iz matice u subotu su u Savinom Selu kraj Vrbasa, uz narodnu pesmu, folklor i gusle obeležili plemensku slavu - Svetog arhangela Mihaila.

To je bilo jubilarno 25. okupljanje koje iniciraju isiljenici sa severa Crne Gore koji u pitomoj vojvođanskoj ravnici čuvaju zavičaj u srcu, neguju običaje i sećanje na pretke.

Pred više od 500 zvanica, predsednik podružnice Udruženja Vasojevića Vuk Dedović kazao je da će ovi bratski susreti i dalje trajati i da će se na ovaj način još više jačati veza sa rodnom grudom.

Predsednik Udruženja Vasojevića general Luka Kastratović kazao je da je obaveza svih Vasojevića da žive i rade tako da ih se potomci ne zastide:

- Vasojevići su potomci Nemanjića i nećemo dozvoliti da se ugasi naše srpsko ime iako bi to mnogi voleli. Svesni smo našeg porekla i to nam niko ne može uzeti

Predsednik Opštine Berane Dragoslav Šćekić preneo je zavičajne pozdrave i obećao da će matica pomoći pri izgradnji Crkve Svetog arhangela Mihaila u Savinom Selu.

Zvanice su uživale u izvornim pesmama Branke Šćepanović i Neše Lutovca. Skupu su prisustvovali i izaslanici ruske ambasade koji su dočekani ovacijama.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije