Za više od 500 najboljih maturanata iz Srbije i Republike Srpske večeras je na Belom dvoru priređen prijem, a princ Aleksandar Karađorđević uručio im je pohvalnice i prigodne poklone kao priznanje za ostvarene rezultate u školovanju.


Poželevši im dobrodošlicu na Beli dvor, domaćin prijema Aleksandar Karađorđević čestitao je maturantima na velikom uspehu i poželeo im da nastave da budu najbolji.

"Vi ste naš ponos i budite ponosni na znanje koje ste stekli. Nastavite da budete vredni i učite celog života. Naša Fondacija za kulturu i obazovanje nastaviće da pomaže naše mlade, jer ste vi naša budućnost, a ovo je vaš dan", rekao je on.

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević rekao je da mu je posebna čast da bude ispred njih jer su oni - ono najbolje u mladosti Srbije i Republike Srpske.

"Čućete ovih dana i koliko ste pametni i najbolji i koliko ste u ovom obrazovnom sistemu, koji treba da se popravi, uspeli sa budete najbolji. Ko hoće da uči i kome ništa ne smeta, može to uvek da uradi", rekao je Šarčević.

To, dodao je, nije opravdanje za vladu i njega kao ministra da ne poprave obrazovanje u Srbiji.

"Važno je i da vlada popravi ukupan ambijent i da, taman kada vi završite studije, bude mnogo ozbiljnih firmi u kojima ćete raditi, a da u svet putujete kao turisti ili na usavršavanje i sticanje novih znanja i prijatelja. Ja vam najviše to želim", poručio je ministar maturantima.

Njegiv kolega iz Republike Srpske, ministar prosvete i kulture Dane Malešević kazao je da je prijem izraz zahvalnosti za ono što su učenici postigli u srednjem obrazovanju, ali i stimulans za dalji napredak.

"Čestitam vam na uspehu i želim da upišete željene fakultete i na njima budete još uspešniji. Nadam se da ćete i dalje biti ponos i oslonac razvoja Srbije i Republike Srpske", rekao je Malešević.

Ovo je šesnaesta godina da Fondacija princa Aleksandra za obrazovanje nagrađuje najuspešnije maturante, a svaka srednja škola u Srbiji i RS izabrala je đaka generacije među maturantima.