Bauk nove sistematizacije

S. BABOVIĆ

09. 02. 2017. u 11:54

Zabrinutost uprkos unapred pripremljenom planu reorganizacije kruševačke korporacije "Trajal". Uveliko se spekuliše o tome da postoji spisak sa imenima gotovo 300 prekobrojnih radnika

Баук нове систематизације

PREDSTAVNICI Samostalnog sindikata tvrde da se korporacija "Trajal" nalazi pred novom sistematizacijom i navode da se proverava raspoloženje radnika za socijalni program. Istovremeno, iz sindikata "Sloga" ističu da se - kao i u prethodnom periodu - na zaposlene vrši pritisak da prihvate odlazak iz firme koja trenutno zapošljava 1.200 ljudi.

Nadležni su prethodnih godina najavljivali da će dva segmenta "Trajala" - Fabrika zaštitnih sredstava, te Fabrika eksploziva i pirotehnike - biti deo namenske industrije, dok će se rešenje za dve gumarske celine (Fabrika dvotočkaša i Fabrika teretne i industrijske pneumatike) potražiti na tržištu. Shodno ranije objavljenim podacima, kompanija je dugovala više od 100 miliona evra, a rok za izmirenje dugovanja po Unapred pripremljenom programu restrukturiranja je jedna decenija, uz grejs period od dve godine.

- Koliko znamo, u toku je usvajanje Pravilnika o sistematizaciji, a ljudi se već nekoliko meseci pozivaju na razgovore tokom kojih im se sugeriše da prihvate socijalni program i dobiju otpremnine, da ne bi bili proglašeni za tehnološki višak. Postoji spisak neraspoređenih, odnosno nesistematizovanih, i rečeno mi je da se i ja nalazim na njemu, među gotovo 300 radnika - tvrdi Vladica Tomašević, lider "Sloge" koja, po nezvaničnim informacijama, u "Trajalu" nije reprezentativna.

Kaže, do sada je više puta bio na pomenutim razgovorima i svojevremeno mu je dat papirić sa rukom izvedenom računicom o tome koliko bi dobio ukoliko bi se dobrovoljno prijavio za odlazak, a koliko ako da postane višak...

- Sistematizacija još nije okončana i direktori je rade po svojim fabrikama, a onda sve treba da se usaglasi sa nama. Pregovori su vođeni, date su primedbe, ali je sve još u začetku - kaže predsednik Samostalnog sindikata u "Trajalu" Milosav Vukojičić, demantujući priče da postoji spisak od 300 neraspoređenih.

U međuvremenu, zaposleni uglavnom ne žele da govore o svojim problemima, a zastupnik državnog kapitala Sonja Veselinović upućuje na kabinet generalnog direktora.

I, dok iz Korporacije poručuju da - posle pozitivnog poslovnog rezultata ostvarenog lane, prvog takvog posle deset godina - sagledavaju najefikasniji način opstanka i dalje revitalizacije "Trajala", u Agenciji za licenciranje stečajnih upravnika saznajemo da je njihova uloga isključivo bila ocena tačnosti podataka iz Unapred pripremljenog plana reorganizacije (UPPR), koji je usvojen 25. novembra prošle godine.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

neo

09.02.2017. 17:38

Otpremnine uvek uzimaju sposobni radnici pa potom pronadju drugi posao.Tako se preduzeće "rastereti" i ono malo sposobnih ;)