Vratili dugove, pa kupili novi sanitet

I. MITIĆ

subota, 11. 02. 2017. u 06:10

Вратили дугове, па купили нови санитет

Dr Milena Stanković Mitrović i Zoran Todorović kraj novog vozila

Zahvaljujući pomoći lokalne samouprave, Dom zdravlja u gradu na Vlasini izbegao blokadu računa

VLASOTINCE - Dom zdravlja je uspeo da izbegne blokadu računa jer je tokom prethodne tri godine, izdvajanjem iz opštinskog budžeta, finansiran reprogram zaostalih, kao i redovne zarade osoblja, koje je prekobrojno po kriterijumima nadležnog ministarstva. U decembru prošle godine je isplaćena poslednja zaostala zarada za 11 sestara i nemedicinskih radnika, a njihove redovne prinadležnosti i ubuduće će finansirati lokalna samouprava.

- Ministarstvo zdravlja određuje broj izvršilaca prema broju stanovnika, a ne uzima u obzir razuđenost i površinu područja za koje je neka ustanova nadležna. Zato smo bili prinuđeni da ovaj problem rešavamo sami i ove godine ćemo, za zdravstvenu zaštitu, izdvojiti 18 miliona dinara, a do prošle je bilo i oko pet miliona više - ističe predsednik Opštine Zoran Todorović.

Vlasotince se, inače, nalazi među lokalnim samoupravama koje - procentualno prema budžetu - izdvajaju najviše novca za zdravstvenu zaštitu, pa je uz garancije opštine Dom zdravlja nabavio sanitet vredan četiri miliona dinara. Vozilo kupljeno na lizing i namenjeno istovremenom prevozu dva ležeća pacijenta, te će biti korišćeno za transport bolesnika u druge gradove. U ovu ustanovu je nedavno stigao i novi ultrazvučni aparat, za čiju je nabavku Ministarstvo zdravlja izdvojilo tri miliona dinara...

- Novi uređaj se nalazi u Službi radiologije, a stari smo prebacili na Ginekologiju. Ove godine očekujemo i digitalizaciju rendgena - kaže direktor DZ dr Milena Stanković Mitrović, koja za kraj ovog meseca najavljuje i početak zamene stolarije, te sanaciju fasade i krova.

Ukupna vrednost projektovanih radova iznosi oko 20 miliona dinara, a finansira ih Uprava za javna ulaganja.

REALNE POTREBE

KROZ vlasotinački dom zdravlja dnevno prođe između 500 i hiljadu pacijenata, a ova ustanova "pokriva" i područje Crne Trave. Zbog razuđenosti teritorije, potreba za lekarima je veća od broja koji su odobrili nadležni, pa lokalna samouprava finansira i zarade osam lekara zaposlenih na određeno vreme.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije