Novaku Evropa preča od Amerike: U rasporedu najboljeg tenisera sveta stoji samo Rolan Garos

J. J.

ponedeljak, 06. 07. 2020. u 21:06

Новаку Европа преча од Америке: У распореду најбољег тенисера света стоји само Ролан Гарос

Novak Đoković i Benoa Per foto: EPA

Đoković ne može odmah da se vrati u pun trenažni proces, čeka i negativne rezultate trenera
TIM Amerike protiv tima Evrope. Tako izgledaju pripreme za nastavak teniske sezone. Po onome što se da zaključiti iz prepiski preko društvenih mreža i izjava iz medija, Amerikanci će prednost dati turnirima u SAD, a Evropljani se okreću mastersima na šljaci, odnosno Rolan Garosu koji su proletos odloženi za septembar.

To je logična odluka za svakoga ko se ne bori za titule i ATP tron, jer jednom Benoi Peru nije stalo da putuje preko bare i izlaže se riziku, odnosno procedurama sa karantinom, kad ima grend slem i masters u svojoj zemlji. Džon Izner je rešio da pozdravi „korona braću“ i nastavi da promoviše svoj sport na „siguran način“ kroz pripreme za Ju-Es open, a turnir u Atlanti je nastavljen da se igra, i to pred publikom, čak i pošto je Fransis Tijafo dobio pozitivan nalaz na KOVID-19.

Gde su u svemu tome Novak Đoković i Rafael Nadal? Sa svega 370 bodova prednosti, naš teniser u narednom periodu ima težak zadatak da odabere opciju koja bi mu dala najviše šansi da sačuva tron, ali i priliku da se bori za najveće titule. U ovom trenutku, još je nemoguće sastaviti siguran plan, pre svega jer nije sigurno ni da će sezona startovati 14. avgusta u Vašingtonu.

Na sajtu srpskog tenisera u odeljku za raspored turnira za sada se navodi samo Rolan Garos krajem septembra, što bi mogla da bude zamisao od koje će stručni štab poći kada se okupi (čekaju se negativni rezultati Ivaniševića i kondicionog trenera Panikija, koji su takođe oboleli tokom Adrija tura).

Nije isključeno da se Novak okrene šljaci i preskoči američku turneju kao većina Evropljana, jer je pitanje koliko će uspeti da digne formu do avgusta posle duže pauze. Jedini mamac je grend slem recka u Njujorku, ali se i dalje ne zna sa sigurnošću da li će se Ju-Es open održati i pod kojim uslovima.

Svim obolelim od KOVID-A 19 posle negativnog nalaza preporučuje se još desetak dana mirovanja da bi se telo oporavilo, a tek kada uđe u pun trenažni proces, Đoković će videti da li je bolest ostavila traga, iako je bio potpuno bez simptoma.

NOVO ATP BODOVANjE
ATP lista je zamrznuta od 19. marta, kada je sezona prekinuta zbog pandemije, a u novom sistemu računaće se rezultati od marta 2019. Čelnici ATP sinoć su saopštili da ako igrač na nekom turniru ostvari rezultat lošiji nego prošle godine, upisaće mu se bodovi iz 2019, a u slučaju da je turnir otkazan, igrač zadržava bodove.

To na konkretnom primeru znači da će Nadal dobiti 2.000 bodova šta god da uradi na Rolan Garosu, a Đoković 1.000 u Madridu. Španac neće gubiti velike bodove, ali imaće i malu priliku da ih zaradi, za raziku od srpskog asa.

Isti sistem bodovanja biće i na Vimbldonu 2021, odnosno na svim turnirima koji se nisu održali ove godine, što znači da Novak ima sigurnih 2.000 sa Otvorenog prvenstva Engleske.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije