Odluka da se sezona u Evroligi i Evrokupu završi je izazvala veliku polemiku. O celoj toj situaciji je Đordi Bertomeu pričao za “Maksbet radio”.


- Doneli smo najtežu moguću odluku. Jednostavno, sezona nije mogla da se završi zbog situacije u celoj Evropi i svetu. Imali smo probleme čije rešavanje nije zavisilo od nas, već od stanja pandemije u pojedinim zemljama, od odluka Vlada određenih zemalja. Imali smo sve brojke koje su pokazivale da je ovo najbolja sezona Evrolige ikada i to samo ide u prilog činjenici da nam je bilo teško da odlučimo. Bile su dve opcije, prva da se završi sezona uz učešće svih timova do juna i druga da se prekine što se na kraju i desilo.


PROČITAJTE JOŠ: Paspalj: Partizanu ostaje žal za uspešnom sezonom, godinama pričam da treba da se okrenemo domaćim igračima


SRBIJA Beograd je bio među gradovima koji je ponudio igranje završnice Evrolige, da se sezona nastavila. Prvi čovek takmičenja je potvrdio da bi se to verovatno i dogodilo.
- Voleli bismo da fajnal-for naredne sezone bude u Kelnu, razgovaramo sa gradom i optimista sam. Beograd je bio izvanredan domaćin i zahvalni smo svima u Srbiji koji su se ponudili da nam pomognu da tu završimo sezonu. Da smo nastavili, najverovatije bi igrali u Srbiji. Uživali smo pre nekoliko godina u beogradu na završnom turniru i siguran sam da će Beograd u nekom trenutku ponovo biti domaćin, jer je to zaslužio.

Naglasio je da rasprave o proširenju takmičenja i uvođenju dve ekipe iz Evrokupa nije bilo.


- Nismo to razmatrali. Kada se sezona prekine ne možeš nekoga da proglasiš šampionom niti da neko ispadne. Niko nije ni nagrađen ni kažnjen. Sezona je prekinuta zbog svih tih, već pomenutih, okolnosti. U sportskom smislu bi bila loša odluka da je došlo do proširenja, jer bi se kalendar takmičenja za narednu sezonu dodatno zakomplikovao.


Stekao se utisak da su neki klubovi poput Valensije i Zenita nagrađeni, a da su Partizan i Virtus kažnjeni.


- Ne razumem zašto bi se to tako gledalo. Valensija je mogla sebi da obezbedi učešće naredne sezone i okolnosti to nisu dozvolile. Nepravedno je reći da Valensija ne može da igra Evroligu, jer nisu klubovi krivi za sve što se dogodilo i ne možemo da im uskraćujemo prava. Ko bi mogao da garantuje da bi Partizan ili Virtus izborili plasman u Evroligu? Nema kriterijuma po kojim bismo izabrali Partizan da igra Evroligu sledeće sezone, jer nije bilo mogućnosti da biramo nekoga ko ne bi bio šampion na terenu. Svih osam timova je imalo podjednake šanse za pehar u Evrokupu. Kada se sezona završila, ta prilika za borbu im je oduzeta.


Posebno glasni su bili navijači crno-beli.


- Jasno je da je Partizan u poslednje dve godine radio ozbiljan posao. Novi predsednik Mijailović mi je objasnio da je njegov plan bio plasman u Evroligu i razumem frustraciju, kako kluba tako i navijača, jer su imali odličnu sezonu. Međutim, ne mogu da ostvare zacrtane ciljeve zbog ovih okolnosti. Smatram da isti osećaj ima i publika Efesa. Ako se Partizan ne odvoji od zacrtanog puta Evrolige, siguran sam da će doći do nagrade.


PROČITAJTE JOŠ: Priče o Evrokupu uz pivo: Đorđević o rastu ekipe, virusu korona, Džordanovom dokumentarcu


Bilo je dosta priča da bi regionalna liga mogla da izgubi predstavnika u eliti. Đordi to demantuje.


- Oduvek smo bili jasni. Ne možemo da igramo bez predstavnika regiona koji je proizveo toliko talenata. To je za nas fundamentalni region. Svaki ima svoje karakteristike, a ovaj ima veliku strast prema košarci i zato ćemo uvek imati jednog predstavnika ovog regiona.


Na pitanje hoće li to biti predstavnik ili šampion ABA lige kaže:


- To je problem koji se ne dešava samo u ABA ligi. Slično je i u Nemačkoj. Uslovi učešća u Evroligi su sve strožiji, jer želimo takmičenje na najvišem nivou i to je prirodni proces. Neki timovi u Grčkoj, Španiji i Italiji vide da ne mogu da ispune naše uslove i moramo da budemo selektivni. Kvalitet nije igrati dobru košarku samo jedne sezone, već dobro organizovani klub koji ima kontinuitet i strategiju na duže staze. Primer je Španija, ima klubova koji znaju da Evroliga nije za njih, jer nisu u stanju da dostignu te uslove. Naglašavam još jednom ABA liga će uvek imati predstavnika i nikada neću dozvoliti da ostane bez njega.


Ima dosta spekulacija oko istupanja Panatinaikosa iz elite.


- Nije prvi put da tako nešto dolazi od Atine i njih. Glasine postoje, ali zvanično nije bilo najave napuštanja Evrolige. Hipotetički, ako bi se t odesilo, postoji procedura, ali verujem da klubovi znaju da im budućnost van Evrolige nije najsjajnija. Kada ste deo Evrolige, deo ste elite i igrate najbolje utakmice. Verujem da će PAO ostati sa nama kao i prethodnih godina - zaključio je Bertomeu i naglasio da je “Turkiš erlajns” generalni sponzor i da će tako i ostati.