Propadaju milijarde: Španci analizirali koliko novca gubi sportska industrija – najveći minus OI, na udaru fudbal, formula 1...

B. Antić

ponedeljak, 30. 03. 2020. u 20:11

Пропадају милијарде: Шпанци анализирали колико новца губи спортска индустрија – највећи минус ОИ, на удару фудбал, формула 1...

Olimpijska baklja Foto: Tanjug/AP

Na udaru nisu samo sportska takmičenja i organizacije, već i pojedinci. Tako, recimo, košarkaš Lejkersa Lebron Džejms gubi 366.000 evra za svaki neodigrani meč u NBA ligi
GUBICI ljudskih života su nešto najstrašnije što je donela korona, a ostale posledice virusa će se tek sagledavati kada sve ovo prođe. Španska "Marka" se fokusirala na ono što se dešava u sportu i izvršila analizu koliko će ova industrija biti oštećena u finansijskom smislu, zbog odlaganja ili otkazivanja najvažnijih takmičenja. A računica je bolna za sve koji žive od sporta, jer su u pitanju desetine milijardi evra.

Samo pomeranje za 2021. godinu najznačajnijeg sportskog događaja, Olimpijskih igara u Tokiju, odneće više od deset milijardi evra, zaključio je španski list. Pored ogromnog minusa zbog izostanka TV prenosa, udar na finansije predstavlja i nedolazak ogromnog broja turista u japansku prestonicu. Procena je da bi oko pola miliona ljudi bilo krajem jula i početkom avgusta na Igrama, uglavnom iz Evrope i Sjedinjenih Američkih Država, a od toga nema ništa. Kao i za sva ostala takmičenja, izostaje i prateća zarada. Neće biti prihoda od prodaje suvenira, obilazaka muzeja i slično.


Najpopularniji sport na planeti, fudbal, pretrpeće takođe žestoke udarce. Pogotovo je teška situacija u najjačim evropskim ligama, koje su inače fabrika novca. Ako se ne bi odigrala završnica Premijer lige Engleske, gubitak bi iznosio čak 1,2 milijarde evra. Na drugom mestu neslavne liste bila bi španska Primera, čiji bi minus iznosio 938 miliona evra, a dalje slede nemačka Bundesliga (740), italijanska Serija A (541) i francuska Liga 1 (395).

I UEFA bi pretrpela užasnu štetu. Neigranje završnice Lige šampiona odnelo bi 1,95 milijardi evra, Lige Evrope 510 miliona, a meča Superkupa Evrope 90 miliona. Reprezentativno takmičenje, Evropsko prvenstvo, koje je pomereno za 2021, uništilo je 2,2 milijarde evra, po proračunima "Marke".

Slična situacija je i u drugim sportovima. Odlaganje takmičenja Formule 1 zasad je koštalo 107, miliona evra, 57 miliona je šteta zbog pomeranja Moto GP trka, za prestižni teniski turnir Rolan Garos u Parizu minus je 42 miliona evra, golf takmičenja 184,8.


I Amerikanci se hvataju za glavu zbog gubitaka u njihovim glamuroznim ligama. Bejzbol (MLB) je oštećen za 2,1 milijardu evra, američki fudbal (NFL) 1,2, hokej na ledu (NHL) 986 miliona evra, košarka (NBA) 916...

To su finansije, a gubitke samog užitka gledanja kod ljubitelja sporta niko nikad neće moći da izmeri.

DžEJMSU FALI 366.000 PO MEČU
NA udaru nisu samo sportska takmičenja i organizacije, već i pojedinci. Tako, recimo, košarkaš Los Anđeles Lejkersa Lebron Džejms gubi 366.000 evra za svaki neodigrani meč u NBA ligi. Ipak, Džejms neće propasti, budući da mu ukupna godišnja plata iznosi 33,75 miliona evra.

Komentari (2)