Oni su u bonusu, a mi imamo sudiju: Cedevita Olimpija uputila pismo ABA ligi zbog izjave trenera Mornara

V.N.

27. 01. 2020. u 21:44

Они су у бонусу, а ми имамо судију: Цедевита Олимпија упутила писмо АБА лиги због изјаве тренера Морнара

Cedevita Olimpija logo

Tim iz Ljubljane je čelnicima regionalnog takmičenja uputio pismo pod nazivom "Poziv na osiguranje integriteta ABA lige i poštovanja pravila"

Cedevita Olimpija je uputila pismo čelnicima regionalnog takmičenja pod nazivom “Poziv na osiguranje integriteta ABA lige, poštovanje pravila i molba za odgovor na pozive klubova”.


- Poštovani, obraćamo vam se povodom događaja na utakmici između Cedevita Olimpije i Mornar odigranoj 18.1.2020. godine. U više medija se pojavio snimak na kojem trener Mornara Mihailo Pavićević kaže “Oni su u bonusu, a mi imamo sudiju. Ne morate da šutirate iz daljine. Ne šutirajte trojke, idite na prodor” - navodi se na početku pisma.


PROČITAJTE JOŠ:Kriza u Ljubljani: Rimac dobio otkaz u Cedevita Olimpiji - menja ga Golemac


Potom dodatno pojašnjavaju situaciju.


- Zbog utemeljene sumnje u nepravilnosti u igri i suđenju vas molimo da odgovorite na nekoliko pitanja. Utakmica i snimak ukauzuju na sumnju da su sudije bile u mogućem dogovoru kako bi se pomoglo Mornaru. Verujemo da su arbitri Koljenšić, Stefanović i Hordov već podneli zahtev za haštitu svojih integriteta i da su zainteresovani da se njihov integritet ne dovede u pitanje. Pošaljite nam njihovu prijavu i odluku ABA lige na njihov zahtev ili odgovor u kojoj je fazi postupak i kakvi zaključci su doa sada doneti. Na primer, ako zahtev nije podnet, to znači da ne vide to kao problem ili uticaj na inegritet ili ne žele da započnu postupak zbog drugih razloga. Njihovo negiranje bi značilo da je ovakvo ponašanje i komentarisanje prihvatljivo, što apsolutno nije ni za ABA ni bilo koju drugu ligu gde se takmiče ABA klubovi.


Pojasnili su šta tačno žele.


- Molimo da se utvrdi šta se zaista dogodilo i da li postoji opravdana sumnja da pošteno suđenje nije bilo osigurano i garantovano. Ukoliko je to slučaj, spomenute sudije ne treba da budu delegirane na bilo kojoj utakmici ABA lige ni na mečeve u regionu i Evropi. Ako budu delegirane, dok se ne reše sve činjenice oko sporne utakmice, šteta bi bila naneta takmičenju i integritetu lige. Ukoliko postupan prikupljanja dokaza još nije počeo, molimo vas da ga započnete. Ukoliko se konstatuje da nije bilo kršenja pravila, molimo vas da trenerima i klubovima objasnite kakve izjave su primerene, a kakve nisu, jer imamo obavezu prema drugima i sumnje u integritet utakmica ne pomažu nikome. Od predsednika komisije za sudije očekujemo da se jasno i javno distanciraju od događaja sa meča koji je predmet naše prijave i da javno garantuju da će svi klubovi imati pošteno suđenje i gde će pobediti košarka - navodi se na kraju saopštenja.Pratite nas i putem iOS i android aplikacije