MODNA INKVIZICIJA: Preti joj sud zbog kritikovanja haljine

Beta

19. 12. 2018. u 19:43

МОДНА ИНКВИЗИЦИЈА: Прети јој суд због критиковања хаљине

Foto Tanjug-AP

Tajlanđanka Vančaleom Džamneanpol transrodna žena s 500.000 pratilaca na Fejsbuku, optužena je za uvredu kraljevske porodice zbog mišljenja o modnoj kreaciji princeze
Tajlanđanka Vančaleom Džamneanpol mogla bi da završi na sudu pošto je kritikovala haljinu kandidatkinje te zemlje za mis univerzuma koju je dizajnirala tajlandska princeza.

Pročitajte još:Britanski milioner Alen Hog i njegova supruga ubijeni u Tajlandu

Vančaleom, transrodna žena s 500.000 pratilaca na Fejsbuku, optužena je za uvredu kraljevske porodice, preneo je Asošiejted pres.

Talandska kandidatkinja Sofida Kančarin nosila je spornu plavu haljinu na promotivnom događaju u okviru izbora za mis univerzuma.

Vančaleom je kritikovala haljinu na Fejsbuku, ali je obrisala post i potom se u ponedeljak izvinila princezi.

"Vaše kraljevsko visočanstvo Sirivanavari Nariratana, ja Vančaleom Džamneanpol, nisam imala nameru da uvredim ili ne uvažavam visoku instituciju", navela je Vančaleom koristeći jezik koji se koristi isključivo za obraćanje članovima tajlandske kraljevske porodice.

Pročitajte još:APSURD VEHABIZMA: Umesto manekenki haljine na reviji nosili dronovi (VIDEO)

Biznismen i političar Kitdžanut Čajosburana, transrodni muškarac s 400.000 pratilaca na Fejsbuku, međutim nije bio zadovoljan pa je podneo tužbu policiji za uvredu kraljevske porodice, navodeći da mnogi ljudi iznose nesmotrene komentare što se završava samo izvinjenjem.

Kitdžanut je rekao da nije želeo da kritikuje drugog člana LGBT zajednice pošto se na njih već gleda negativno, ali da je podneo tužbu jer je želeo pravdu.

Portparol odeljenja policije za tehnološki kriminal rekao je da je žalba primljena i da će biti ispitana.

Policija bi žalbu mogla proslediti tužiocu zbog kršenja zakona o kompjuterskom kriminalu što može doneti kaznu do pet godina zatvora, kao i kazne za širenje lažnih informacija i ugrožavanje nacionalne bezbednosti. Slični slučajevi za uvredu monarhije su kažnjavani s tri do 15 godina zatvora.
Pratite nas i putem iOS i android aplikacije