TRI PISMA IZ SARAJEVA: Brega prvi u SAD, a deseti na svetu (FOTO+VIDEO)

NovostiOnline

22. 12. 2017. u 19:02

Novi album Gorana Bregovića “Tri pisma iz Sarajeva” biće objavljen 25. decembra

ТРИ ПИСМA ИЗ САРАЈЕВА: Брега први у САД, а десети на свету (ФОТО+ВИДЕО)

Foto: Promo

NOVI album Gorana Bregovića “Tri pisma iz Sarajeva” biće objavljen 25. decembra. Bregović je odlučio da novi album, koji je u oktobru predstavljen svetskoj publici u izdavaštvu Universal Music France, u regionu objavi baš pred novogodišnje i božićne praznike s obzirom na specifičnu poruku koju ceo projekat nosi.


Novi CD izlazi u izdanju AG-PR production i City Records i inspirisan je sa tri religije– Hrišćanstvom, Islamom, Judaizmom i različitim načinima na koji se svira violina u svakoj od tih kultura – klasičnim, orientalnim i klezmerskim.


Spajajući ove potpuno različite muzičke tradicije u celinu „Tri pisma iz Sarajeva“ šalju poruku mira, uzajamnog razumevanja i predstavljaju kulturne razlike kao nešto što bi trebalo da cenimo, umesto da se sa njima borimo.Naslovno Sarajevo, Bregovićev rodni grad, predstavlja ovde metaforu svedoka jednog i drugog – zajedničke mirne koegzistencije uprkos razlikama, ali i užasnih konsekvenca zbog njih.


Album se sastoji od 11 pesama na kojima je Bregović sarađivao sa mnogobrojnim umetnicima iz više država, predstavljajući različite kulture i religije. Tu se između ostalih pevača i instrumentalista pojavljuju svetski poznati Rašid Taa iz Alžira, Asaf Avidan iz Izraela i Bebe iz Španije.

O uspehu albuma govori činjenica da, iako je izdat pre samo dva meseca, on se već našao na prvom mestu najprodavanijih CD-ova u world musickategoriji na teritoriji SAD-a! - na popularnom digitalnom servisu iTunesi AMAZON.


Prve tri pesmesanovog albuma možete pretpremijerno da poslušate ovde:
Da podsetimo, prethodni Bregovićev album „Šampanjac za Cigane“ se borio protiv diskriminacije manjina i naglašavao njihov doprinos svetu, on ni ovaj put sa svoja „Tri pisma iz Sarajeva“ ne ostaje ravnodušan na globalna dešavanja.


„Mislim da Bog u okviru svog radnog vremena uopšte nije predvidio da nas nauči kako da živimo zajedno. To je nešto što ćemo morati da naučimo sami“ – rekao je Goran Bregović.Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (7)

поштено говорећи

22.12.2017. 19:24

Увијек је знао намирисати одакле вјетар дува, развити једра и наплатити. Такав мораш да се родиш. То су људи који се провуку кроз канализациону цијев без флеке. Не мора тај усправно да хода, нити да се читав маже вазелином приликом пенетрације, он све чини безболно. Можеш да га волиш или не волиш, али тај ће направити паре, чак и од туђе муке. Никада вриједан дивљења, али ту је, не може да га нема, да нестане. Кицош и лопов и краљ, све у једном.

Esad

23.12.2017. 08:14

@поштено говорећи - Realno u njemu lezi hiljade dusa ljudi kojih su verovali u jednakost i ravnopravnoat i ne glesajuci na kozu i veru nego samo ljudskost,da to je zivelo kod nas pre mnogo godina a sada u XXI veku je misao ,mozda niamo bili bogati u parama ali u duhu i ljubavi jesmo ,mi smo preteca svega sto se tice jednakosti. Da to je Brega ostao.

Begiš

23.12.2017. 02:25

Ovako treba poći: Tržište: ogromna Amerika, odatle i ostali svet Lokacija: svuda poznato Sarajevo iz 90-tih. Pri tome Bregović se odavno opredelio za Beograd, a sada se brižno identifikuje sa Sarajevom (iz kojeg je, u stvari, pobegao). Tema: mir i ljubav među različitim religijama (ima li, danas, bilo šta aktutelnije ?) E, Bregoviću, knjigo pročitana...

Ana

23.12.2017. 08:40

Genijalac ! Naravno da ce ga vise ceniti u inostranstvu nego kod nas.Mi ne oprastamo uspeh,Znamo samo da kritikujemo i pljujemo kao primitivci,zato nam ovako i ide. Bravo Gorane ! Ti si jedna od svetlih tacaka u nasoj estradi i hvala ti na svemu sto radis !

Vojvoda

23.12.2017. 10:38

Lepo si to rekao, samo si zaboravio da dodas da je to njegov posao i da ga savrseno radi. I da u isto vreme daje drustvenu notu i poruku i to treba sa se postuje. A to sto zaradjuje novac, to je stvarno najmanje vazno i njegova privstna stvar. A sta bi ti dao da imas njegove kvalitete. Pisao bi pesme za dzabe i ne bih ih promovisao???

dr pop igi svestenik

10.01.2018. 16:39

A zadnji u Sarajevu, bravo Gorane ne znam samo na koga cemo autorska prava, verovatno ce Bizet da dobije cetvrto pismo u znak bosansko-beogradske zahvalnosti !