MUZIČAR. Šoumen. Nadrealista. Reditelj. Scenarista. Glumac. Pisac - i u prozi i u stihu. Doktor. Nele Karajlić, kome su valjda još samo lična dokumenta podsetnik da se rodio u koži Nenada Jankovića, u svoju biografiju svašta bi mogao da doda, naročito posle ove godine koja otkucava poslednje sate. U njoj je osvojio TV publiku kao kapiten plavog tima u zabavnom kvizu "Ja volim Srbiju" (RTS), započeo je roman čija se radnja dešava u Beogradu, a nedavno je u stvarnost pretočio i svoju dugogodišnju viziju - na scenama u Novom Sadu, Beogradu i Banjaluci oživeo je muzičko-scenski spektakl "FBI Dosije Tesla", povodom 160 godina od rođenja velikog naučnika. Reklo bi se da će posle zdravstvenih problema ovaj talentovani "svaštar" usporiti, kad ono...

- Bio sam prilično miran nekoliko godina nakon srčanih tegoba, tako da pun energije ulazim u nove radne pobede. Istini za volju, ovo nije nikakav napor u odnosu na onaj period kada sam stalno bio u avionima i putovao sa kraja na kraj sveta.

* Jeste li promenili neke životne navike nakon dobijene druge šanse? Čega ste se odrekli?

- Ne bih upotrebio reč odricati. Bolje da kažem da sam se adaptirao na drugačije uslove života, a najbolje bi bilo da kažem da sam promenio život. Brzina kojom sam se kretao bila je prevelika u odnosu na uslove vožnje. Jednostavno, moje srce nije moglo da podnese ovakvu budalu.

* Radnja predstave o Nikoli Tesli počinje u noći između 7. i 8. januara, na datum njegove smrti. Zašto za tada niste zakazali premijeru? Bilo bi simbolično...

- Premijeru smo smestili u onaj momenat kada smo bili svesni da predstava može da izađe pred oči gledalaca. Ispalo je da je to kraj decembra, što je redovno dobar termin za ovakve spektakle. Ali igrati je za Božić nije loša ideja... i to u Njujorku, gradu u kome se radnja i odvija.

DOČEK UZ BESKUĆNIKE I PROSJAKE * PRISETITE se nekog posebnog dočeka, bilo po dobrom štimungu ili možda maleru.
- Pamtim one Nove godine kada sam bio mlad, kad nas nije bilo briga gde ćemo je dočekati i sa koliko para u džepu. Najbolja je bila u centru Sarajeva kada smo mi, u zlatno doba "novog primitivizma", organizovali besplatan doček za beskućnike i prosjake. Delili smo kuvano vino i sendviče. Tu manifestaciju smo nazvali "Kokuz ejd". Glavni slogan je bio "Dočekajte nula sati sa nula dinara". Sećam se da je bilo toliko dobro da su nam se pridružili i oni koji su za doček uplatili skupe hotele i disko klubove.

* Otkako ste obelodanili da ste u srodstvu sa Teslom, ima zluradih komentara da ste to izmislili. Strahujete li da će vam neko tražiti na uvid hrpu izvoda iz matičnih knjiga rođenih, kako biste to potkrepili?

- Ha! Pa meni nije potreban "Fejsbuk" da dokažem da smo familijarno umreženi. Sela odakle su moji i Smiljan odakle je Tesla su blizu, a između tih sela uglavnom je pustara. Svi su Ličani kao jaje jajetu. Odani, uporni, tvrdoglavi.

* Ako je on prvi među petoricom najvećih sa ovih prostora, koja su preostala četiri imena? Čiji život bi vam bio inspirativan za novu pozorišnu avanturu?

- Ima naš narod više od petorice divova koji su zaslužili mnogo veću pažnju nego što je dosada imaju. Ovakve performanse zaslužio je i Pupin, i Rastko Nemanjić, i Mehmed-paša Sokolović, i mladobosanci, i Ivo Andrić, Vojvoda Putnik, Vuk Karadžić. Mi smo malobrojan, ali veliki narod.

* U kvizu "Ja volim Srbiju" Nenad Okanović iz suparničkog tima se istinski nervira kad gubi, dok vi stoički podnosite poraz. Kao da vam nedostaje takmičarski duh...

- U životu sam mnogo dobijao, ali i mnogo gubio. Držim se slogana velikog Miljana Miljanića koji kaže "Naučite da gubite pobeđujući, ali naučite da pobeđujete gubeći". Što znači da moraš da znaš kako je to osećati se pobednikom, ali i gubutnikom. Ne brinite, Okac je isti takav, samo voli da glumi dramu.

* Kako tumačite njegove prozivke da za vas istorija kreće od Tita?

- Ja sam upotrebio tu floskulu aludirajući na čitave generacije koje su odrasle u vremenu kada se nije ništa učilo osim velike narodnooslobodilačke borbe. Pa da li vi shvatate da mi nismo u školi učili o Milutinu Milankoviću, a svašta smo učili. Milanković je samo dokaz da se ništa ne da sakriti.

* Šta je danas potrebno Srbiji da bismo je još više voleli?

- Duh. Optimizam. Spremnost na žrtvu. Svi žudimo za boljim životom, za promenom nabolje. Svaki boljitak prvo mora da se rodi u vašoj glavi! Dimitrije Mitrinović je rekao "Dajte mi dvesta spremnih ljudi i promeniću svet." To njegovo razmišljanje u praksi je primenio Kastro. Nama fali zanos.

* Oduzima li ovo vreme umetnicima inspiraciju, jer svi smo postali spremni i za nemoguće scenarije?

- Inspiracija se nalazi u glavi i srcu, a ne u vremenu i ljudima oko nas. Svejedno je gde i kada živite, ako vas goni stvaralački nemir možete biti i sami na Mesecu, i napravićete neko delo. A ako taj nemir ne postoji, nećete biti u stanju da primetite promene čak i u vreme revolucija.

* Od koga ste nasledili telenat za humor, a od koga sposobnost da bolje od drugih zavirite u budućnost? Da li ste imali u familiji nekoga sličnog?

- Moja porodica jeste malo na svoju ruku. Bilo je tu i umetnika i inženjera i sveštenika i komunista i muzičara, ali i antitalenata. Analiza DNK u mome slučaju ne bi dala jasan rezultat.

* Beker je rekao da bi poverio Novaku da mu se bori za život. Kome biste vi prepustili takvu odgovornost?

- Pa, ja već imam nekoliko doktora koji su imali moj život u rukama, tako da mi ta situacija nije nepoznata. Uglavnom bih to pre prepustio kardiologu nego teniseru. Ali Nole je Nole. Čime god da se bavi, opet bi bio najbolji. Da je hirurg, zvao bi se Debejki.

* Kada u kafani na stolu vidite upozorenje "zabranjeno pušenje", doživljavate li to kao pretnju ili kao rezervaciju na vaše ime?

- Podseti me na mladost.

* Kako objašnjavate to što i mlade generacije nisu imune na stihove "Zabranjenog pušenja"? Šta za njih znači, recimo, "Zenica bluz"?

- "Pušenje" je, kao i sama rok muzika, već postalo deo kulturnog nasleđa. "Zenica bluz" je napisana pre više od trideset godina i deo je jedne kulture. Mlade generacije prepoznaju našu energiju. Ona je ta koja im preporučuje "Pušenje".

* Ko danas "jede kavijar, a ko pije džin"?

- Manje ili više isti oni koji su jeli i pili onomad.

* Koja vest bi vas najviše obradovala u 2017. godini?

- Samo da prestanu ova sr... od ratova. Da čovek prestane da bude toliko halapljiv, da se malo smiri. Da prestane trka za novcem. Da se približimo prirodi. Da je počnemo razumevati onako kako ju je razumeo Tesla.