PROPAO DOM SLAVNOG VOJVODE U KUMODRAŽU: Obnova Stepine kuće pod hitno

M. STANOJKOVIĆ

12. 10. 2020. u 10:30

SLAVNOM i istovremeno skromnom vojskovođi vojvodi Stepi Stepanoviću ne bi bilo milo da vidi u kakvom je stanju njegova rodna kuća u beogradskom naselju Kumodraž.

ПРОПАО ДОМ СЛАВНОГ ВОЈВОДЕ У КУМОДРАЖУ: Обнова Степине куће под хитно

Foto: Arhiva

Iako je govorio da je "za otadžbinu davao sve, a od nje ništa ne uzima", njegov dom na Voždovcu, iz kog je ponikao, nije dostojan onoga što je on dao za domovinu. Rekonstrukcija njegove rodne kuće na beogradskoj opštini Voždovac rađena je 2014. godine, ali je samo šest godina od tada - devastirana. Muzej grada Beograda od prošle nedelje je preuzeo nadležnost nad njom, pa bi ona trebalo da povrati svoj nekadašnji izgled.

U prostorije gde je prve dane svog života proveo vojvoda Stepa, a od koje je samo jedna sačuvana u originalnu, uvukla se vlaga. Žižak je napao drvene grede, pa je obnova urgentna.

- Detaljnim pregledom nakon sastanka svih nadležnih strana, ustanovljeno je da, pod hitno, makar zidovi moraju da se saniraju. Vlaga prodire iz podruma - za "Novosti" navodi Jelena Medaković, direktorka Muzeja grada Beograda. - Ipak, ne može moodmah da počnemo da radimo jer je kraj budžetske godine, pa sredstva treba tek da se namene, a i ovakvi radovi ne mogu da se izvode na temperaturi nižoj od 10 stepeni. U toku sledeće godine mora da se uradi bar nešto.

ĐACI UČILI O VOJSKOVOĐI

O ZNAČAJU velikog vojskovođe u Prvom svetskom ratu, koji je srpsku vojsku redvodio u mnogim bitkama, a pre svega u Cerskoj bici, uče i tokom školskih poseta osnovci. Muzej grada ima u planu da se te aktivnosti prošire nakon rekonstrukcije.

Prošle nedelje je načinjen je prvi korak ka obnovi ovog objekta, pa je potpisan ugovor kojim je uvršten u sva tekuća i investiciona održavanja stručne konzervatorske službe Muzeja.

- Sastali smo se sa direktorkom Zavoda za zaštitu spomenika Oliverom Vučković, predstavnicima Voždovca i dogovorili da preuzmemo nadležnost nad kućom - navodi Medakovićeva. 

Problem je bio taj što dosada ona nije bila deo muzejske zbirke, već je brigu o njoj vodila samo Opština.

Mi smo za to da Opština pomaže, ali da prvenstveno kada je ovakva građevina u pitanju, bude u sistemu zaštite. U narednim danima, konzervatori Zavodaće izaći na teren i proceniti šta će biti urađeno.

Iako je Grad 2014. godine uložio sredstva iz donacija za rekonstrukciju Stepine rodne kuće, to je bilo kratkog daha, jer nije urađena hidroizolacija, već je samo sređena spoljašnjost, pa je vlaga ponovo izbila na površinu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!