KIŠA I GRAD UNIŠTILI LJUDSKU MUKU: Nevreme u zapadnoj Srbiji ojadilo poljoprivrednike

Ekipa dopisnika

27. 07. 2020. u 09:44

VELIKO nevreme, praćeno jakom kišom, gradom i olujnim vetrom, obrušilo se prekjuče na područje zapadne Srbije i za sobom je ostavilo pustoš. Pričinjena je ogromna materijalna šteta, koja će se sigurno meriti višemilionskim iznosima.

КИША И ГРАД УНИШТИЛИ ЉУДСКУ МУКУ: Невреме у западној Србији ојадило пољопривреднике

Foto G. Šljivić

Najviše su pogođeni Ivanjica i okolina, Čačak, Knić, Kraljevo, Kosjerić i užički kraj, zapadnomoravska opština Trstenik, Varvarin...

Uništeni su voćnjaci, vinogradi, poljoprivredni usevi, bujice su oštetile putnu infrastrukturu, voda je ušla u dvorišta i podrume i nanela veliku štetu domaćinstvima...
PETI put ove godine Ivanjičani se susreću sa najgorim ćudima prirode. Oluju koja je prekjuče protutnjala ivanjičkim krajem u subotu po podne ne pamte ni najstariji meštani, a grad koji je zahvatio delove opštine bio je veličine ljudske pesnice. Najviše su stradali voćnjaci, pa i domaćinstva, automobili...
U selu Dubrava u domaćinstvu Raška Miloševića olujni vetar je iz korena počupao oko 30 stabala šljive, kao i orah koji je star više od pola veka, koji ima korenje od više desetina metara. Domaćini su bili u čudu gledajući kako vetar čupa drveće kao da se radi o slamkama trave.
- Ovo je bilo do sada neviđeno nevreme kod nas. Šteta na ovih 30 stabala je potpuna. Očekivao sam oko dva vagona šljiva, a nakon oluje neće ostati apsolutno ništa - kazao je Raško iz Paleža, zaseoka sela Dubrava, čiji stanovnici veruju da ovakva pojava neće izaći na dobro, odnosno da nesreće tek slede.
Najveća šteta pričinjena je na usevima voća i povrća, ali i na putnoj infrastrukturi. Malinjake je grad potpuno ogolio, a uzgajivači strahuju da će se pričinjena oštećenja odraziti i na rod naredne godine.

Ispaljeno 1.007 raketa

DIREKTOR RHMZ Jugoslav Nikolić izjavio je da je samo tokom subotnjeg popodneva ispaljeno 1.007 protivgradnih raketa iz 10 radarskih centara - u Valjevu, Nišu, Sjenici, Užicu, Kruševcu. Istakao je da je Srbija ove godine nabavila dovoljno protivgradnih raketa i da je od početka sezone ispaljeno ukupno 7.715 raketa. Pritom je ukazao da je grad elementarna nepogoda koja se ne može sprečiti nijednim uređajem i istakao da je smisao raketa da se umanji njegova šteta. Kaže da su jučerašnje padavine bile očekivane i da je RHMZ upozoravao na njih, dodajući da je najviše padavina bilo u zapadnoj, jugozapadnoj, istočnoj i jutoistočnoj Srbiji.

- Brali smo malinu, i berba je bila pred sam kraj. To je, međutim sada "obrao" grad. Biljke su totalno ubijene i ne znam da li će moći da se oporave. Tek smo se povratili od onih junskih poplava, ovo nevreme nas je dokrajčilo - kazala nam je Rada Savić, koja uzgaja malinu u okolini Ivanjice.

Foto VN

Zamenik predsednik Opštine Ivanjica Momčilo Mitrović rekao nam je da je oluja oštetila i brojne putne pravce, ali i da je izazvala oštećenja na elektromreži, tako da su pojedini delovi na teritoriji opštine Ivanjica i dalje bez struje.

U opštini na Moravici i dalje su na snazi dve vanredne situacije, jedna zbog poplava krajem juna, druga zbog epidemije korona virusa. Podivljale reke i rečice u poplavama srušile su čak 25 mostova, a pet je oštećeno i nije za bezbedno korišćenje, oštećene su mnoge kuće. Šteta koju je poplava izazvala procenjena je na oko dve milijarde dinara.
OLUJNO nevreme pogodilo je i delove opštine Trstenik i Varvarin. Prema informacijama iz Odeljenja za vanredne situacije, iz Radarskog centra Kruševac ispaljeno je više od 200 protivgradnih raketa, ali su obodi u pravcu Gledićkih planina i Juhora i te kako osetili posledice grada.
- Najviše su stradali usevi u selima Mala Kruševica, Pajkovac, Toljevac, Donji Krčin i Karanovac, ali i nekaategorisani putevi - pričaju meštani Gornjeg Temnića iz opštine Varvarin. - Šteta je pričinjena na zasadima kupina, kornišona, kukuruza.
Dramatične slike viđene su i u zapadnomoravskoj opštini Trstenik, gde je grad pogodio vinograde i voćnjake u selima Mala Drenova, Milutovac, Poljna.
- Šteta je na oko 80 odsto plodnog zemljišta, gde su zasađeni grožće, voće, kukuruz, sveukupno oko 100 hektara zasada na teritoriji sela Milutovac, to je deo poznat i pod imenom Orlovac, ka opštini Varvarin - kaže Dragan Stošić, predsednik MZ Milutovac, poznati proizvođač ruža, koji koji je i sam pretrpeo štetu na vinogradima.
Trstenik je ovog leta već stradao u dva naleta većih kiša. U trećoj nedelji juna bila je proglašena i vanredna situacija usled obilnih padavina: kiša praćenja bujanjem manjih vodotoka bukvalno je potopila Odžake, Beljice, Pejovac, Gornji Ribnik, Čaire, delove Osaonice. U isto vreme, grad je uništio i delove Aleksandrovca, a početkom jula, na udaru je bio Kruševac, tada je za samo 24 sata napadalo 73,3 litara kiše po kvadratu, leteli su krovovi stovarišta, porušeni drvoredi...

ŠTETA U KNIĆU - POLOVINA BUDžETA

ŠTETA od nevremena koje je pogodilo opštinu Knić procenjuje se na više od 200 miliona dinara, što je polovina godišnjeg budžeta. Kako se navodi u saopštenju opštine Knić, oštećeni su objekti, putevi, mostovi, aktivirala se klizišta, a od poplava i grada stradali su poljoprivredni usevi. Najveće štete pretrpeli su meštani u selima Guberevac, Leskovac, Pajsijević, Guncati, Žunje, Borač, Grabovac, Čestin, Balosave i Lipnica. Palo je oko 130 litara kiše po metru kvadratnom, duvao je olujni vetar, a u pojedinim delovima opštine pao je i grad.

Na celoj teritoriji opštine Knić je još 25. juna proglašena vanredna situacija zbog štete od obilnih padavina koje su oštetile putnu infrastrukturu, objekte i poljoprivredne useve. Sedam sela knićke opštine se nalaze u vanrednoj situaciji od prošle godine zbog posledica bujičnih poplava.

KRATKOTRAJNA olujna kiša i grad nisu zaobišli ni Užice, Požegu, Čajetinu, Kosjerić, Novu Varoš, Priboj, kao ni brojna sela u ovom opštinama. Intenzitet padavina nije bio jak kao u ivanjičkom kraju, ali su se, kao i ranije u sličnim situacijama, uz brojne saobraćajnice pojavili odroni kamena, a najveću štetu pretrpeli su poljoprivrednici. Štete ima u zasadima voća, u malinjacima gde je berba na izmaku. Posebno su oštećeni proizvođači pitome borovnice, kojih je u zapadnoj Srbiji sve više.

- Svaki plod je oštećen, umesto dobre cene kakvu smo očekivali, sada ne znamo ni kome ćemo prodati borovnicu, jer potražnja postoji samo za prvu klasu roda - saopštili su proizvođači borovnice.
JUNSKE bujične poplave u kraljevačkom kraju, prema zvaničnim izveštajima, na stambenim, poljoprivrednim, privrednim i objektima javne namene, kao i na saobraćajnoj infrastrukturi pričinile su štetu koja se procenjuje na čak 921 milion dinara. Iako su se i minulih dana Kraljevo i okolina u dva navrata našli na udaru nevremena praćenih snažnim pljuskovima, gradom i olujnim vetrom, šteta je neuporedivo manja od pomenute junske, upkos tome što se na centar grada, prigradska naselja i okolna sela sručila velika količina vode.

Foto VN

U pomoravskim selima Miločaju, Cvetkama, Obrvi, Lađevcima, Tavniku i Sirči padavine su pokrenule bujične i nekategorisane vodotoke koji su oštetili manje površine useva u priobalju Zapadne Morave, poplavili lokalne seoske puteve, kao i dvorišta i bašte nekoliko ovdašnjih domaćinstava.

- Voda se posle nevremena brzo povlači, ali iza sebe ostavlja veliku količinu nanetog mulja, blata i svakakvog đubreta. Sada sve to treba očistiti da se ne skupljaju insekti - kažu meštani.
U centru Kraljeva i prigradskim naseljima obilne padavine zapušile su atmosfersku kanalizaciju na nekoliko lokacija zbog čega su se pojedine ulice našle pod vodom iazazivajući i kratkotrajan zastoj u saobraćaju, a osim tih "problema" i polomljenih grana na drveću - ozbiljnije štete nije bilo.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!