POČAST ZA BLAGOJA JOVOVIĆA: Pucao u Pavelića, dobija ulicu u Beogradu

B. SUBAŠIĆ

24. 07. 2020. u 08:30

ПОЧАСТ ЗА БЛАГОЈА ЈОВОВИЋА: Пуцао у Павелића, добија улицу у Београду

Foto M. Anđela

BLAGOJE Jovović, 10. aprila 1957. godine, izvršio je u Argentini ljudsku pravdu pucajući u najvećeg zlotvora srpskog naroda ustaškog vođu Antu Pavelića.

Uz pomoć nekoliko prijatelja, Blagoje Jovović, u nedostatku sudskog procesa i zakonske kazne, sproveo je pravdu nad zločincem Pavelićem. Tako je osvetio stotine hiljada Srba koji su nevini stradali od ustaške kame u stravičnim zločinima u Drugom svetskom ratu. Zlikovac je preminuo od posledica rana koje mu je naneo ovaj heroj. Imenujući ovu ulicu po Blagoju Jovoviću, Grad Beograd ukazuje počast ovom srpskom heroju za njegov herojski čin, i to nakon što je decenijama bio nepoznat za srpsku istoriju i predanje.

Ovaj tekst pisaće na tabli u sadašnjoj Zagorskoj ulici u Zemunu, koja će uskoro poneti ime Blagoja Jovovića. Inicijativu da ovaj srpski heroj dobije ulicu u prestonici, pokrenuo je novembra prošle godine Goran Vesić, zamenik gradonačelnika Beograda. Skupština Grada će, kako "Novosti" saznaju, 30. jula doneti odluku o preimenovanju.

Foto porodica Jovanović

O Blagoju Jovoviću, srpska javnost nije mnogo znala. Identitet atentatora na zloglasnog ustaškog poglavnika bio je tajna sve do 1998. kada se posle više od pola veka u emigraciji, Blagoje Jovović vratio u rodnu Crnu Goru i posetio Ostrog gde se ispovedio mitropolitu Amfilohiju Radoviću, a zatim je i javnosti otkrio deo svoje priče. Ne postoji njegovo autorizovano svedočanstvo o atentatu. On je preminuo 1999. nedugo pošto je obelodanio svoj poduhvat koji je zahtevao izuzetnu hrabrost i spremnost na žrtvu.

O Jovoviću se ispredaju legende i pišu publicistička dela, ali sva ona su svedočenja iz druge ruke, objavljena posle njegove smrti 1999. godine. Najviše podataka daje "Knjiga o Blagoju Jovoviću", gde je ispovest starog emigranta zapisao i obradio Tihomir Tiho Burzanović.

IZ PARTIZANA U ČETNIKE

JOVOVIĆ je Burzanoviću rekao da je rođen u Kosićima kod Danilovgrada, u plemenu Bjelopavlića. Početak Drugog svetskog rata zatekao ga je kao rezervnog oficira u Strumici, a posle kratkog Aprilskog rata preko Kosova i Metohije se vratio u Crnu Goru. U rodnim Kosićima zatekao je podele između nacionalista i komunista, a pridružio se ovim drugima kada je 13. jula proglašen ustanak. Jovović je napustio partizane, kako je tvrdio, "jer nije hteo da učestvuje u bratoubilačkoj borbi" i prešao u četnike, prvo u odred Baja Stanišića, svog nastavnika iz škole za rezervne oficire, a zatim u štapsku četu kod svog rođaka kapetana Jakova Jovovića, pomorskog oficira. U septembru 1944. je uvršten u delegaciju koja je krenula u Italiju na pregovore sa Englezima o iskrcavanju. Kada su stigli, rečeno im je da saveznici sada podržavaju Tita i partizane, pa su članovi delegacije ostali da se potucaju po izbegličkim logorima.

Jovović je u ispovesti tvrdio da je prve vesti o Paveliću saznao iz novina, iz teksta novinara Hosea Difrančeskija, Istranina, predsednika Društva Jugoslovena u Argentini.

Foto Wikipedija

- Taj Difrančeski je u argentinskim novinama tvrdio kako je Ante Pavelić u Argentini (...) Pod lažnim imenom (...) I zaključuje kako sad Pavelić živi u Buenos Ajresu, okružen ustaškom pratnjom, slobodan je (...) Ja, kad to pročitam, ne mogu da se smirim - ispričao je Jovović.

NE SMEMO DA GA ZABORAVIMO

PROŠETALI smo juče Zagorskom, budućom ulicom Blagoja Jovovića u Zemunu, i pitali njene žitelje da li znaju nešto o čoveku čije ime će uskoro nositi njihova ulica.

- Nedavno sam tražio nešto po pretraživaču na internetu i znam da će ulica menjati ime - rekao nam je Dušan Janković, jedan od starih Zemunaca. - Kada sam video Jovovićevo ime, nisam znao ko je taj čovek, dok se nisam raspitao. Mislim da je sasvim na mestu da ulica ponese njegovo ime. Doduše, i u tom poslu kasnimo kao i sa mnogim drugim stvarima.
Sledeći sugrađanin, koji je želeo da ostane anoniman, priznao nam je da je karijeru završio kao visoki službenik u policiji, i da je, kao obrazovan čovek, morao da zna ko je bio Blagoje Jovović, znatno pre nego što je rođena ideja da dobije svoju ulicu.

Foto M. Anđela

Nastavnica Snežana Tošić bila je najbolje informisana o promeni naziva ulice i razlogu zašto je tako.

- Moje poreklo je iz Like, a mnogi moji rođaci sa Korduna stradali su pod Pavelićevom čizmom - rekla je Tošićeva. - Nikako i nikada ne bismo smeli da zaboravimo šta su ustaše činile, i zato je Blagoje Jovović, kao čovek koji je tom zločincu došao glave - sigurno zaslužio svoju ulicu.
Tri naredne žiteljke Zagorske ulice, od žene u pekari do one u apoteci, bile su začuđene pitanjem, jer nisu znale da će ulica uopšte menjati ime, a na pomen novog naziva priznale su da ne znaju o kome se radi.
- Istorija se ovde vrlo brzo menja, a uvek stižu neka nova imena - rekao nam je Petar Stojanović, koji, kaže, nije iz ove ulice ali poznaje istoriju Zemuna. - Mladi su pretrpani svojim obavezama i događajima proteklih decenija. Ne čudi me što nisu dovoljno informisani o Jovoviću. Z. N.

Foto P. Milošević

Vratio se staroj ideji o atentatu na Pavelića očekujući opštu saglasnost i pomoć emigracije, ali je doživeo razočaranje. Jovovićeva verzija glasi da je planom atentata rukovodio Jakov Jovović, a Blagoje je trebalo da ga izvrši. Kasnije mu se pridružio Milo Krivokapić, koji ga je u ključnom trenutku ostavio na cedilu. Atentat je izvršen u sredu, 10. aprila u 21 čas, u predgrađu Buenos Ajresa gde je živela ustaška emigrantska zajednica.

TAJNE SLUŽBE

NEKI autori smatraju da je Jovović bio povezan sa jugoslovenskom ili srpskom tajnom službom, a drugi da je imao veze i sa izraelskim Mosadom koji je takođe tragao za "balkanskim Hitlerom". Jovović u svojoj ispovesti ne govori o saradnji s Udbom, a Mileva Gaćeša Pićan, jedina živa saradnica iz organizacije atentata, to odlučno poriče, i tvrdi da je on bio patriota i antikomunista. To govori i Jovovićeva kći Karina, kojoj je otac pričao da je bio motivisan patriotizmom odnosno pokoljem porodica koje su pobile ustaše.

- Krenem za njim. Brzim korakom. Skoro trčim. Dolazim na sedam-osam metara. Pavelić me je osetio, video... Počeo da viče: "Majku ti je..m srpsko-jevrejsku, komunističku!" Čujem pucanj, ne znam odakle dolazi. Ne stajem. Trčim pravo na Pavelića. Dođem na dva--tri metra i pucam. Jednom. Drugi put! Pucam mu u leđa, onako kako je bežao. Dva puta u njega. On pada. Kako je nosio tašnu, ona mu ispadne, sa strane u jednu baštu. Pao, ne mrda, ne mogu da verujem da se pravi mrtav, ako su dva metka u njega. U tom trenutku pomislim - bolje je da ostane živ, jer će ga u bolnicu, narod će videti i onda mu se mora suditi - pričao je Jovović.

Nije ni osetio da je pogođen hicima Pavelićevog obezbeđenja. Uspeo je da pobegne iz osinjeg gnezda i na neko vreme netragom nestane. U novinama su osvanuli naslovi da je izvršen atentat na bivšeg poglavnika NDH Antu Pavelića i njegova fotografija u bolničkom krevetu. Lažni identitet je pao i Argentina više nije mogla da odbije zahtev za izručenje, ali se umešao fašistički general Franko i prebacio ga je u Španiju kojom je vladao. Pavelić je umro dve godine kasnije, od posledica ranjavanja. Atentator Blagoje Jovović je nastavio da živi mirnim anonimnim životom, skrivajući veliku tajnu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (39)

Nikola Sa

24.07.2020. 11:30

Одушевљен сам. КОНАЧНО. То је први четник који добија улицу у Београду. У Источном Сарајеву и другим градовима Р.Српске постоје улице Д. Михајловића и Равногорска, као и улице локалних вођа четничког устанка. Србија је још увјек комунистички бастион, али истина мора на крају побједити. Овај човек је јунак који је давно требао имати и улицу и споменик у Београду. Када је било очигледно да Броз нема намјеру хапсити свог истомишљеника Павелића, ствар у своје руке морали су преузети преживјели четници. Бјечна слава Благоју Јововићу и Милу Кривокапићу који је такође учесник атентата.

korisnik

24.07.2020. 11:44

Ko bajagi je UDBA smišljala plan za likvidaciju pavelića,koji bi se desio o svetom NIKAD.Eto jedan pravdoljubivi čovjek više uradi nego titina udba,Da je pavelić bio četnik davno bi ga smakli.

Krajcovani Srbin

24.07.2020. 14:27

Trebao je ustaski zlocinac skoncati u mukama,kao sve njegove zrtve koje su ustase ubijale...zna se na koji nacin.Metak je za njega bio blagoslov

Nr

24.07.2020. 14:45

Вјечна слава хероју! Има ли још улица по Србији типа Загребачка, Сплитска и остале небулозе, пошто наших јунака којима се нисмо одужили има много!

Pivljanin

24.07.2020. 15:35

Svaki grad u Srbiji I Republici Srpskoj,treba da ima njegovu ulicu.Sprao je bar malo krvi jasenovackih zrtava.Zasto se toliko cekalo.Ne smemo se odnositi prema tim ljudima.Sigurno ima jos takvih koji zasluzuju bar ulica da nosi njihovo Imre.Nazalost,nikad da se opametimo...

prellee

24.07.2020. 15:46

Da, pošto je Zapad ostao nezainteresovan da se ovaj zločinac nad Srbima, Jevrejima izvede pred sud onda je ovaj junak našeg doba presudio mu sasvim opravdano, za ono što je uradio u ratu 41-45. godine. Evil man iz Hercegovine je mnogo mrzio Srbe i dokazivao svoj patritoizam i služenje Njemaćkoj, velikom Rajnu , tako što je ubijao Srbe , nejač i sve pravoslavno. Zaslužena kazna a Blagoju neka je pokoj duši za ovo djelo što je uradio. Klin se klinom izbija.Zaslužena kazna za zločinca .

Čeda

24.07.2020. 17:40

Србин извршио своју обавезу као човек, родољуб и страдалник. Заслужио је он много раније и много више, али комунисти су сатрли све српско и штитили усташе и хрвате генерално зато се све и замало поновило 1991.године.

Nikola

24.07.2020. 20:29

Milo Krovokapić ostavio Jovovića na cedilu. Koje li slučajnosti, istorija se ponavlja, Krivokapić ponovo ostavlja na cedilu svoj srpski narod, a zamislite imena, ovog pređašnjeg Krivokapića, Milo, sve je time rečeno.

Slobodan

24.07.2020. 20:43

Zamislimo samo koliko je ljudi dobilo "nezasluzenu penziju", nazovimo je nacionalnom penzijom a niko od nji nije smeo a neko verovatno nisu ni hteli da urade ovako nesto , sve cesce se pitam sa obzirom ko nas je sve do sada vodio dobro da uopste postojimo

Milovan

24.07.2020. 21:50

Нека је слава и хвала Благоју Јововићу ,припаднику КЈВ, који је остао веран роду и племену.

nikola

24.07.2020. 22:03

vreme je Srbijo da se vratis svojoj istoriji svojim korenima da se zlocini hrvata nikada ne zaborave da prave patriote dobiju svoje ulice ili trgove poz. CRNA GORA.

Goran NS

24.07.2020. 22:35

Браво. Благоје Јововић је прави српски херој. Требало би то некако обзнанити да сви живи Срби знају ко је био, мада је у оваквој Србији, где су медији углавном у страном власништву и против Срба, немогуће остварити.

DVA POGOTKA S JEDNIM METKOM

25.07.2020. 09:24

Kao prvo: HEROJ JE DOBIO POSTOVANJE od srpskog naroda, i drugo: Zagorska ulica u Beogradu nije ni trebalo da postoji, nazvali su je radi najgoreg zlocinca srpskog naroda. BRAVO!

Sima

25.07.2020. 10:11

Stvarno ne razumem kako bi ko može da poveruje da je Jovović samostalno došao u Argentinu, pripremao atentat, znao za kretanje Pavelića, skrivao se godinama posle atentata? Znate li kolika je logistika potrebna za sve ovo?

Nr

25.07.2020. 10:25

@Sima - Није Благоје дошао у Аргентину ради тога, он је живио тамо. Мало се информиши прије изношења закључака!

Sima

25.07.2020. 12:16

@Nr - Nisam ni rekao da je došao pre atentata, već zapitao kako je i zašto uopšte došao. Opšte je poznato da Argentina nije Srbima bila baš poželjna destinacija. Uostalom, prIJe bilo kakve polemike, morali bi smo imati malo čvršće dokaze o Jovoviću kao atentatoru, a ne priče iz treće ruke.

Psihijatar

25.07.2020. 10:18

Baš poučno, od sada svi da uzmemo pravdu u svoje ruke i da izvršimo atentat na nekoga ko to "zaslužuje". Vi koji se oduševljavate veličanjem atentatora morate pod hitno potražiti stručnu pomoć

sMILE

25.07.2020. 17:15

@Psihijatar - Nisi ti psihijatar nego pacijent bolestan od Stokholmskog sindroma, leči se. Ako ne znaš šta se radi sa monstrumima koji su krivi za smrt 20 000 dece i izbegli suđenje, nemaš ni empatije, ali si patetičan, a ti pitaj Mosad i Izraelce.

Montenegro nije Crna Gora

25.07.2020. 11:31

Ako se sve odigralo ovako kako piše, onda svaka čast heroju i patrioti Jovoviću... Elem, nema nikakvih dokaza da se sve odigralo baš ovako, osim da je Jovović sve to ispričao mitropolitu Amfilohiju... Sve je iz tzv. treće ruke... Priča atentatora Jovovića da je htio da ostavi u životu zlikovca Pavelića, baš i ne pije vodu... Na koncu, i da je Jovović stvarno pucao u zloglasnog ustaškog poglavnika, nažalost, nije ga ubio, niti je moguće da neko tek posle dvije godine premine od posledica ranjavanja...

ZALIV tacka NET

25.07.2020. 14:10

Bio nepoznat zbog komunjara koje su nas unakazile dusevno teritorijalno ekonomski.... covek bio cetnik i borio se protiv okupatora kao na desetine hiljada drugih koji su morali da beze ili su ubijeni od strane komunjara. Tito je pomilovao na hiljade ustasa i cak ih smestio u novu vojsku da rade a sve cetnike je pobio ili proterao i ne samo to vec je i njihove porodice proganjao....Ajmo Titovi pioniri pljuvachina jer za bolje i niste!

Vasilije

25.07.2020. 15:30

Најважније је да је усташки поглавник умирао полако, сваки дан помало у мукама. То ниј ништа, како је тај зликовац то служио.

Drasko

25.07.2020. 21:39

Cestitke i onima koji zive u ulici i gradskim vlastima koji su se sjetili Junaka Blagoja Jovovica! U ovom trenutku dok trenutni vladar Crne Gore puzi pred ustaskim smradovima dobro je da se Srbija sjeti onih iz Crne Gore koji su cinili velike stvari za Srpstvo i Srbiju!

zoran

25.07.2020. 21:43

I to baš u Zemunu..i to baš umesto Zagorske ulice..simpatično. Pozdravljam srpski nacionalizam, konačno da stvari krenu pravim putem..Živela Srbija.