Naši reporteri proveravali da li Beograđani nose maske: Zbog kazne od 5.000 dinara čuvaju džepove i - zdravlje

D. Matović

07. 07. 2020. u 08:31

ČAK i oni Beograđani koji nerado poštuju pravila, ne vole da ih neko "lupi po džepu". Od ponedeljka je počela kontrola sprovođenja odluke da u gradskom prevozu, restoranima, tržnim centrima, apotekama... svi moraju da imaju zaštitnu masku. Propisana kazna od 5.000 dinara "naterala" je i neverne Tome i buntovne da stave masku na lice.

Наши репортери проверавали да ли Београђани носе маске: Због казне од 5.000 динара чувају џепoвe и - здравље

Foto: Z. Jovanović

Većina putnika je još na autobuskoj stanici imala masku, a nekoliko ih je izvadilo iz džepa tek kad su ušli u autobus na liniji 23. Tokom duge vožnje prema gradu, autobus je mileo kroz gužvu na "Mostaru", a svesni da kontrole sigurno neće biti do sledeće stanice, nekoliko putnika hrabro je spustilo masku na vrat.

- Samo je njima teško i samo njih na ovoj vrućini guši maska - okrenula se prema nama starija gospođa. - Kad mogu ja, astmatičar u 74. godini, da je nosim, zašto oni ne bi mogli! Mladi su. Zdravi, pravi.

Na sledećoj stanici ulazi grupa mladića. Bez maske. Sedaju na prazna sedišta, jedan vadi telefon iz džepa.

- Zbog ovakvih su uveli kazne, verovatno imaju pet hiljada za bacanje - upola glasa, da je ne čuju, govori devojka sa šarenom maskom na licu. - Nadam se da će na sledećoj stanici ući sanitarni inspektori.

Ni u ovom, a ni u drugim autobusima, sanitarne inspektore videli nismo. Na stanici na Terazijama zatekli smo komunalne policajce i kontrolore. Ovi drugi su nam objasnili da još nisu dobili ovlašćenja da pišu kazne putnicima bez maske i da očekuju da će ih imati ovih dana.

Svi posetioci tržnog centra u Rajićevoj su imali masku. Zaposleni u obezbeđenju su nam objasnili da na ulazu vraćaju sve posetioce bez zaštite. U to smo se na licu mesta uverili. Posetioci ovog tržnog centra mogli su da se nabroje na prste, a situacija je bila slična i u ostalim.

- Do pre neki dan mene i ćerku su gledali ispod oka kad smo nosile masku i rukavice u tržnom centru - priča nam Milica Jakovljević. - Nedavno smo se vratile iz Rusije, tamo su po tržnim centrima uveli fotokatalitičke prečišćivaće vazduha. I pored toga, nose maske.

Foto: K. Mihajlović

Mnogi u kafićima nude i besplatne maske

I bašte kafića i restorana skoro da su bile potpuno prazne, a unutra atmosfera kao u pesmi "Sam za stolom jedan čovek sedi". Sa maskom na licu. Pojedine kafedžije nadaju se da će privući goste ako im ponude besplatne maske. Na stolove su stavili pakovanja od po deset komada. Ni to im, nažalost, ne pomaže.

- Poštujemo sve donete mere - kaže nam vlasnik jednog kafića na Obilićevom vencu. - Promet je opao, ljudi se boje da sednu da popiju piće. Ipak, bolje je ovako, makar trajalo i nekoliko meseci, nego da sahranjujemo pola Beograda.

VESIĆ: KAFEDžIJAMA ČETIRI KAZNE

PROTEKLOG vikenda pripadnici Komunalne milicije su tokom kontrole ugostiteljskih objekata zatekli četiri lokala koja su radila posle 23 časa. Prema rečima Gorana Vesića, zamenika gradonačelnika Beograda, postoje dve vrste kazni.

- Jedna je zatvaranje objekta, a druga, zbog kršenja zdravstvenih propisa, zatvorska kazna za vlasnike.

Foto: K. Mihajlović

Tekst potpisa

Govoreći o tome ko sprovodi kontrole, Vesić je istakao da sanitarni inspektori pišu kazne za nenošenje maske u javnom prevozu, radno vreme ugostiteljskih objekata kontroliše Komunalna milicija, a u tržnim centrima i drugim zatvorenim prostorima za nošenje maske i distancu odgovorni su vlasnici. (J. D.)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri